Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Klasyczne włoskie desery - jakich słodkości warto spróbować w restauracji?
Włochy kojarzą się między innymi z wyjątkowo smacznym jedzeniem. Pizza, makarony i sery pochodzące z Italii to produkty znane i lubiane na całym świecie. W tym wszystkim warto pamiętać też o przepysznych włoskich deserach. Słodkości stanowią idealne zwieńczenie obfitego obiadu w italskim stylu. Jakie są najbardziej znane włoskie desery? Jakie dania warto zamówić we włoskiej restauracji po wytrawnym obiedzie?
Pobudzający deser kawowy
Desery i kawa to idealne połączenie znane nie tylko Włochom. To właśnie z Półwyspu Apenińskiego pochodzą najlepsze kawiarniane tradycje. Każdy słyszał o napojach takich jak espresso, caffe latte czy latte macchiato – wywodzą się właśnie z włoskiego zwyczaju picia kawy. Nic dziwnego, że Włosi dodali zaparzony z wypalanych przez nich ziaren napój również do deseru. W ten sposób powstało słynne na całym świecie tiramisu. Ten popularny deser charakteryzuje się doskonale zbalansowanym smakiem. Jego nazwa oznacza „ocknąć się”, co wskazuje na jego pobudzające właściwości.
Ciasto składa się z nasączonego kawą i likierem Amaretto biszkoptu, kremu przyrządzonego z mascarpone, jajek, śmietany i cukru oraz dekoracji z gorzkiego kakao. Przygotowane w ten sposób tiramisu musi zostać mocno schłodzone. Warto spróbować tego deseru w restauracji Fabryka Pizzy, gdzie podawany jest na zimno i najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy. Tiramisu przygotowane z oryginalnych włoskich składników pozwala za pośrednictwem kubków smakowych przenieść się na słoneczne południe Europy i rozkoszować krótką chwilą dla siebie.
Delikatna śmietankowa galaretka
Kolejnym popularnym włoskim deserem jest specjał pochodzący z północy Włoch. Przygotowywana na bazie gotowanej śmietanki panna cotta przypomina w wyglądzie galaretkę z mleka. Deser ten składa się właśnie z delikatnej śmietanki, mleka, cukru i żelatyny. Aby nadać galaretce bardziej wyrazisty smak, można dodać wanilię, skórkę cytrusową lub mus owocowy. Nie do końca wiadomo, jaka jest historia panna cotty. Jedna z legend mówi o kucharzu z Piemontu, który zostawił gotującą się z cukrem śmietankę na ogniu i przez przypadek odkrył przepis na ten wyjątkowy deser.
Panna cotta najlepiej smakuje w połączeniu z musem malinowym. Podobnie jak w przypadku tiramisu, również tutaj najważniejsze są świeże, naturalne składniki wysokiej jakości. To dzięki nim włoskie desery zyskują harmonijny i delikatny smak. Ze względu na trudną dostępność oryginalnych produktów prosto z Włoch, na dania kuchni Półwyspu Apenińskiego warto wybrać się do restauracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana