Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jogurt grecki na słodko - propozycje podania.
Gęsty, kremowy, a przy tym zawierający o wiele mniej tłuszczu niż śmietana (nie tylko w wersji light!). Taki właśnie jest jogurt grecki – niezastąpiony element lodówki każdej osoby dbającej o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Z powodzeniem zastosować go można nie tylko w rozmaitych sosach i zupach, ale też w niskokalorycznych deserach. Poniżej przedstawiamy kilka słodkich inspiracji kulinarnych z jogurtem greckim w roli głównej.
W naszym zestawieniu nie może oczywiście zabraknąć koktajlu, który jest jedną z najprostszych potraw, jakie da się przyrządzić. Jogurt grecki zastępuje w nim mleczną bazę, a z uwagi na swą konsystencję – również produkty dodające gęstości, np. banany. Pozwala to jeszcze bardziej ograniczyć liczbę kalorii w potrawie. Drugim obok jogurtu kluczowym składnikiem są tu oczywiście owoce. Najlepiej sprawdzą się sezonowe: truskawki, wiśnie, borówki, jagody, maliny… W zimie śmiało możemy zastąpić te świeże mrożonymi. Warto też wypróbować bardziej egzotyczne smaki, czyli chociażby mango czy brzoskwinie. Uważajmy jednak na ananasa lub kiwi – zawierają enzym, który w połączeniu z białkiem obecnym w jogurcie może dawać niezbyt przyjemny, gorzki posmak.Deser czy śniadanie?
Nasza kolejna propozycja nadaje się równie dobrze na deser, jak i na pożywne śniadanie. Jogurt grecki, np. ten produkowany przez „ROTR” Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie, mieszamy tu z dodatkiem zbożowym dowolnego rodzaju. Może to być gotowe musli lub płatki owsiane, do których należy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce (np. rodzynki, morele, figi, daktyle, żurawinę…). Jeśli mamy nieco więcej czasu, ugotujmy porcję ryżu czy kaszy albo namoczmy z wyprzedzeniem w mleku trochę tapioki bądź nasion chia. Tuż przed podaniem wymieszajmy je z jogurtem i bakaliami, a całość serwujmy w towarzystwie świeżych owoców. Mogą być to te wymienione wyżej, ale świetnie odnajdą się też tutaj jabłka, gruszki i śliwki, zwłaszcza jeśli do jogurtu dodamy szczyptę przypraw korzennych, takich jak cynamon czy kardamon.Zamiast śmietany
Jogurtem greckim możemy skutecznie zastąpić śmietanę nie tylko w zupach i sosach, ale też w mącznych deserach, takich jak naleśniki, gofry czy różnego rodzaju placki. Jeśli do tego zamiast zwykłej mąki użyjemy tej pełnoziarnistej, a w miejsce dżemu podamy owoce, deser stanie się jeszcze zdrowszy! Nie bójmy się eksperymentować z dodatkami, które ze zwykłego jogurtu uczynią ciekawe słodkie sosy. Wymieszajmy go np. z łyżeczką kakao, odrobiną ekstraktu z wanilii, albo łyżką masła orzechowego i sprawdźmy, które połączenia najbardziej nam odpowiadają.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana