Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie właściwości odżywcze mają orzechy i dlaczego warto je namoczyć?
Chociaż orzechy i nasiona w dużej ilości są dosyć kaloryczne, kryją w sobie receptę na zdrowie – zawierają dużo błonnika, witamin, kwas foliowy oraz magnez. Z podobnych względów warto je wdrożyć do swojej codziennej diety, nawet, jeżeli pracuje się nad swoją sylwetką. Oto krótki poradnik na temat tego, dlaczego należy kupować orzechy w sklepach sprzedających produkty ekologiczne na wagę i czy powinno się je namaczać przed zjedzeniem.
Można wskazać kilka najpopularniejszych rodzajów orzecha. Włoskie, występujące również na terenie naszego kraju, wyróżniają się specyficznym kształtem, który przypomina ludzki mózg. Co ciekawe, jedzenie takiej „przekąski” może pozytywnie wpływać na koncentrację uwagi i umiejętności poznawcze. Inne orzechy, które cieszą się uznaniem wśród konsumentów to np. nerkowce (chociaż tak naprawdę to nasiona), laskowe (występujące zazwyczaj w słodyczach), a także: ziemne, migdały, pistacje, brazylijskie, pekan, makadamia czy pinii.
Gdzie najlepiej kupować orzechy?
Jedzenie orzechów pozytywnie wpływa na pracę organizmu, o ile są kupowane z właściwego źródła. Podobne „przekąski” najlepiej zamawiać ze sklepów (także tych online), które zajmują się sprzedażą produktów ekologicznych na wagę. Dostawcy „eko” zapewniają przetwory oraz surowce o znacznie wyższych wartościach odżywczych niż popularne sklepy sieciowe. Masowo produkowane, czyszczone i przede wszystkim opryskiwane szkodliwymi nawozami rośliny nie stanowią optymalnego rozwiązania dla ludzkiej diety.
Właściwości odżywcze orzechów
Orzechy charakteryzują się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. Obecność błonnika przyspiesza przemianę materii, co jest z kolei wskazane u osób decydujących się na dietę. Orzechy są także niezwykle sycące, dzięki czemu skutecznie zastępują mniej zdrowe oraz wartościowe przekąski. Jak podkreślają specjaliści z firmy Planetarianie Bio, zamiast tłuszczu i soli w chipsach dostarcza się swojemu organizmowi sporo białka, żelaza, antyoksydantów, steroli roślinnych i fitoestrogenów.
Dlaczego warto namaczać orzechy?
Moczenie orzechów nie tylko usuwa ewentualne zanieczyszczenia oraz stanowczo ułatwia ich trawienie (rozmiękczona struktura mniej obciąża organizm), ale sprawia też, że przyswaja się więcej składników odżywczych. W orzechach znajdują się bowiem substancje, które po takiej obróbce zostają zneutralizowane, a bez niej hamują pozytywny wpływ rośliny na organizm. Mowa o inhibitorach enzymatycznych, które mają zapobiegać kiełkowaniu w niewłaściwych warunkach. Dodatkowo takie związki jak goitreny i kwas fitynowy zawarty w osłonce mogą być szkodliwe oraz podrażniać układ trawienny, przede wszystkim jelita i trzustkę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana