Materiał Partnera

Jakie wędliny powinny znaleźć się na wiejskim stole?

Jakie wędliny powinny znaleźć się na wiejskim stole?

Atrakcyjne menu stanowi jeden z podstawowych elementów każdego przyjęcia, niezależnie od okoliczności. Ciekawym dodatkiem może być przygotowanie bufetu w postaci wiejskiego stołu z regionalnymi, swojskimi przekąskami. Przy doborze odpowiednich produktów istotną rolę odgrywa ich jakość. Powinny być aromatyczne i zachęcać uczestników do ich skosztowania. W artykule podpowiadamy, jak zorganizować tego typu przystawki.

Czym charakteryzuje się wiejski stół?

To miejsce, w którym można skosztować swojskich wyrobów. Miejsce, czyli wydzielony stół, najczęściej przykryty białym obrusem i udekorowany w taki sposób, aby jak najbardziej przypominał te znajdujące się w karczmach lub wiejskich izbach. Stanowi on nie tylko punkt z przekąskami, ale także pozwala na integrację uczestników spotkania. Taka forma jest wykorzystywana najczęściej na weselach w stylu boho lub rustykalnym, przyjęciach komunijnych, chrzcinach czy też eventach pracowniczych. Oczywiście najważniejszą rolę odgrywa to, co znajdzie się na takim stole, ponieważ ma być dodatkową atrakcją dla gości. To w większości różnego rodzaju mięsa oraz wędliny. Muszą one jednak cechować się wysoką jakością, a takie wyroby znajdziemy między innymi w hurtowni Hurt-Mięs z Inowrocławia. Odpowiednio udekorowany oraz zaaranżowany stół będzie ponadto prawdziwą ozdobą sali.

Jak skomponować menu na wiejski stół?

W przygotowywaniu tego rodzaju bufetu nie ma żadnych odgórnych wytycznych, do których należy się stosować. Wiele zależy bowiem od gustu oraz możliwości finansowych organizatora konkretnej uroczystości. Bardzo często stawia się na produkty regionalne i takie, których na co dzień goście raczej nie mają okazji spróbować. Z pewnością nie może zabraknąć smalcu ze skwarkami, domowego masła, ogórków małosolnych lub kiszonych, chleba na zakwasie, musztardy czy chrzanu. Jak już zostało wspomniane, najważniejsze są jednak mięso oraz wędliny. W menu powinno znaleźć się kilka rodzajów tego rodzaju wyrobów. Należy tu wskazać chociażby kabanosy, kaszankę, kiełbasy cienkie i grube, wędzone oraz suche, a także szynki, boczek, schab czy pasztety. Całość może być uzupełniona kociołkami z zupami – żurkiem lub kwaśnicą.

Należy pamiętać, że ilość przekąsek jest zawsze uzależniona od liczby zaproszonych gości. Ponadto wiejski stół ma stanowić jedynie atrakcyjny dodatek do głównego menu. Organizacją takich bufetów najczęściej zajmują się firmy cateringowe lub restauracje, które dysponują odpowiednio świeżymi i dobrymi jakościowo produktami od sprawdzonych dostawców. 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję