Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie wędliny powinny znaleźć się na wiejskim stole?

Atrakcyjne menu stanowi jeden z podstawowych elementów każdego przyjęcia, niezależnie od okoliczności. Ciekawym dodatkiem może być przygotowanie bufetu w postaci wiejskiego stołu z regionalnymi, swojskimi przekąskami. Przy doborze odpowiednich produktów istotną rolę odgrywa ich jakość. Powinny być aromatyczne i zachęcać uczestników do ich skosztowania. W artykule podpowiadamy, jak zorganizować tego typu przystawki.
Czym charakteryzuje się wiejski stół?
To miejsce, w którym można skosztować swojskich wyrobów. Miejsce, czyli wydzielony stół, najczęściej przykryty białym obrusem i udekorowany w taki sposób, aby jak najbardziej przypominał te znajdujące się w karczmach lub wiejskich izbach. Stanowi on nie tylko punkt z przekąskami, ale także pozwala na integrację uczestników spotkania. Taka forma jest wykorzystywana najczęściej na weselach w stylu boho lub rustykalnym, przyjęciach komunijnych, chrzcinach czy też eventach pracowniczych. Oczywiście najważniejszą rolę odgrywa to, co znajdzie się na takim stole, ponieważ ma być dodatkową atrakcją dla gości. To w większości różnego rodzaju mięsa oraz wędliny. Muszą one jednak cechować się wysoką jakością, a takie wyroby znajdziemy między innymi w hurtowni Hurt Mięs z Inowrocławia. Odpowiednio udekorowany oraz zaaranżowany stół będzie ponadto prawdziwą ozdobą sali.
Przeczytaj również: Porównanie mięsa wieprzowego i wołowego: wartości odżywcze i zastosowanie
Jak skomponować menu na wiejski stół?
W przygotowywaniu tego rodzaju bufetu nie ma żadnych odgórnych wytycznych, do których należy się stosować. Wiele zależy bowiem od gustu oraz możliwości finansowych organizatora konkretnej uroczystości. Bardzo często stawia się na produkty regionalne i takie, których na co dzień goście raczej nie mają okazji spróbować. Z pewnością nie może zabraknąć smalcu ze skwarkami, domowego masła, ogórków małosolnych lub kiszonych, chleba na zakwasie, musztardy czy chrzanu. Jak już zostało wspomniane, najważniejsze są jednak mięso oraz wędliny. W menu powinno znaleźć się kilka rodzajów tego rodzaju wyrobów. Należy tu wskazać chociażby kabanosy, kaszankę, kiełbasy cienkie i grube, wędzone oraz suche, a także szynki, boczek, schab czy pasztety. Całość może być uzupełniona kociołkami z zupami – żurkiem lub kwaśnicą.
Przeczytaj również: Porady dla restauratorów - jak wybrać odpowiedniego dostawcę mięsa i wędlin?
Należy pamiętać, że ilość przekąsek jest zawsze uzależniona od liczby zaproszonych gości. Ponadto wiejski stół ma stanowić jedynie atrakcyjny dodatek do głównego menu. Organizacją takich bufetów najczęściej zajmują się firmy cateringowe lub restauracje, które dysponują odpowiednio świeżymi i dobrymi jakościowo produktami od sprawdzonych dostawców.
Przeczytaj również: Właściwości zdrowotne mięsa drobiowego: korzyści dla organizmu
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana