Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie sushi najchętniej jedzą Japończycy?
Sushi, czyli ryż, ryby i dodatki w postaci warzyw, czy owoców to zdecydowanie najpopularniejsze danie pochodzące z Japonii. Rodzajów tego przysmaku jest naprawdę dużo i różnią się od siebie rodzajem ryby lub dodatkami. Oczywiście każdy może mieć swój ulubiony typ tego dania. W końcu my Polacy również uwielbiamy pierogi, ale każdy gustuje w innym farszu. Jednak, które sushi jest zdecydowanie faworytem Japończyków?
Nigiri – najpopularniejszy rodzaj sushi
Chociaż nadal wielu Polaków myśli, że sushi to tylko ryż i surowa ryba, ten przysmak występuje w kilkudziesięciu rodzajach. Zdecydowanie najpopularniejszym z nich jest Nigiri. Jednocześnie jest to jeden z najprostszych typów tej tradycyjnej przekąski. Nigiri składa się z ryżu, który jest formowany ręcznie. Właśnie stąd bierze się jego nazwa, ponieważ „nigiri” oznacza „ugniatać”, „chwytać”. Następnie dodawana jest do niego ryba, kalmar, ośmiornica lub popularny, japoński omlet. Nigiri nie jest jednak zawijane w rolkę, czym wyróżnia się spośród innych rodzajów sushi. Żeby smakowało jeszcze lepiej, dodaje się do niego niewielką porcję wasabi. Całość można moczyć w sosie sojowym.
Przeczytaj również: Które farby na elewacje są najbardziej wytrzymałe?
Po jakie jeszcze rodzaje sushi Japończycy sięgają najczęściej?
Zaraz za Nigiri, na liście najpopularniejszych rodzajów sushi, znajduje się maki. Jeśli myślimy o sushi, to zapewne właśnie maki staje nam przed oczami. Jest to charakterystyczna rolka, w której skład wchodzi oczywiście ryż oraz warzywa, a całość owinięta jest czarnym wodorostem. Wariancję tego typu sushi jest Hosomaki, które często ma tylko jeden składnik i cienką warstwę ryżu. Inne rodzaje maki to Futomaki (grubsze maki) oraz Temaki, o charakterystycznym rożkowym kształcie. Japończycy uwielbiają także Unagi. Jest to sushi z węgorzem japońskim, grillowanym w słodkim sosie. Następnie węgorz dzielony jest na mniejsze kawałki i umieszczany w ryżu.
Przeczytaj również: Jakie zabawki Montessori nadają się dla niemowlaków?
Jakie sushi najchętniej jedzą Polacy?
Sushi ma wielu fanów również w Polsce. W miastach pojawia się coraz więcej tzw. suszarni, w których można skosztować przeróżnych typów tej potrawy. Jednym z takich miejsc jest Temaki Sushi z Otwocka. Jeśli chodzi o najpopularniejsze rodzaje sushi spożywane przez Polaków, pokrywają się one z preferencjami Japończyków. Są to więc Nigiri, Maki oraz jego odmiany – Futomaki, Uramaki i Temaki. Polakom przypadły do gustu także Tempura maki, czyli rodzaj maki, które otoczone jest delikatnym, japońskim ciastem, czyli tempurą. Coraz popularniejsze staje się także wegetariańskie sushi pełne przepysznych warzyw i dodatków np. w postaci tofu.
Przeczytaj również: Najbardziej klasyczne pierścionki ślubne
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana