Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie standardy powinna spełniać woda przemysłowa?
Woda wykorzystywana jest w przemyśle do rozmaitych celów, stąd konieczność jej klasyfikacji pod względem składu i czystości, a przez to możliwości użycia. Inne standardy musi spełniać woda stosowana jako surowiec w produkcji spożywczej, a inne ta używana do wytwarzania pary, w charakterze czynnika chłodniczego, grzewczego lub myjącego w układach technologicznych.
Woda przemysłowa, czyli jaka?
W instalacjach grzewczych, układach technologicznych zakładów przemysłowych (np. energetycznych), w sadownictwie i ogrodnictwie czy do gaszenia pożarów wykorzystuje się wodę przemysłową. Skład chemiczny i bakteriologiczny takiej wody uniemożliwia wykorzystanie jej do celów spożywczych – najczęściej jest to woda zaliczana do piątej klasy czystości. Chociaż woda przemysłowa ze względów bezpieczeństwa nie może być spożywana przez człowieka, nie jest to woda brudna; musi umożliwiać sprawne funkcjonowanie obsługiwanych układów. W związku z powyższym właściwości wody przemysłowej muszą być kontrolowane, a w razie potrzeby jej skład modyfikowany w procesach oczyszczania i kondycjonowania.
Wymagania dla wody przemysłowej
Nie istnieją ogólne standardy jakościowe dla wody przemysłowej. Z reguły nie jest jednak wskazane używanie do procesów technologicznych wody surowej, czyli pochodzącej wprost z wodociągów, ujęć głębinowych, zbiorników naturalnych lub deszczówki. Przed wprowadzeniem do układu woda musi zostać uzdatniona w sposób odpowiadający jej przyszłemu wykorzystaniu
– wyjaśnia nasz rozmówca z laboratorium ESC GLOBAL.
Szczególne wymagania stawia się wodzie przeznaczonej do obsługi instalacji grzewczych i chłodzących. W takich układach skład wody w istotny sposób przekłada się na trwałość instalacji. Woda kotłowa, która krąży w obiegu układu grzewczego, nie powinna przyczyniać się do powstawania kamienia, ani przyspieszać korozji elementów budujących instalację; ważne jest również ograniczenie spieniania się czynnika, co obniżałoby wydajność systemu. Dlatego uzdatnianie wody kotłowej ukierunkowane jest na obniżenie zawartości składników mineralnych, stabilizację odczynu pH (wskazane jest utrzymywanie zasadowości wody) i usuwanie rozpuszczonych w niej gazów, przyczyniających się do korozji wżerowej metali.
Podobne wymagania musi spełniać woda przeznaczona do układów chłodzenia. W tym przypadku szczególny nacisk kładzie się na obniżenie twardości wody, co zapobiega wytrącaniu osadów, których odkładanie się w instalacji nie tylko grozi jej uszkodzeniem, ale też ogranicza wydajność wymiany ciepła. Uzdatnianie wody będącej czynnikiem chłodniczym wymaga również utrzymania wymaganego dla instalacji odczynu i czystości biologicznej oraz usunięcia tlenu, jonów siarczanowych i chlorkowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana