Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie rodzaje patelni warto mieć w swojej kuchni?
Smaczne danie jest efektem umiejętności kucharza i zastosowania starannie dobranych składników. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele zależy również od naczyń, których używaliśmy podczas gotowania. Garnek garnkowi nierówny, podobnie jak patelnia patelni. Tych drugich jest na rynku całe zatrzęsienie. Jaki rodzaj patelni warto kupić, by móc z łatwością przygotowywać różnego typu potrawy?
Patelnia uniwersalna
Zakup patelni uniwersalnej to doskonały wybór jeśli dopiero budujemy wyposażenie swojej kuchni lub gdy dopiero zaczynamy zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Prawidłowo wymodelowana patelnia powinna mieć ścianki zapewniające odpowiednią cyrkulację powietrza i ergonomiczny uchwyt. Ważne jest także to, by jej powierzchnia nagrzewała się szybko i równomiernie. Szeroki wybór wielofunkcyjnych patelni oferuje sklep internetowy Remis. Znajdziemy tam akcesoria kuchenne od renomowanych producentów takich jak Berretti czy Koko. Dostępne są patelnie z pokrywkami, na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym także indukcyjnych.
Patelnia do smażenia naleśników
Naleśniki to proste i powszechnie lubiane danie. Pewną trudność stanowi jednak ich smażenie. Zwłaszcza gdy nie dysponujemy odpowiednią patelnią. Jeśli nie wyobrażamy sobie sobotniego poranka bez góry naleśników z syropem klonowym, warto zaopatrzyć się w patelnię z nieprzywierającą powłoką. Tego typu naczynia mają mocno spłaszczoną powierzchnię i niskie ścianki, które ułatwiają przewracanie naleśników na drugą stronę. Mając w ręku takie narzędzie, możemy być pewni, że naleśniki zawsze będą kształtne, idealnie cienkie i złociste. Oczywiście tego rodzaju patelnię można wykorzystać też do smażenia omletów, tortilli czy odgrzewania mrożonej pizzy, kiedy piekarnik odmówi nam posłuszeństwa.
Głęboka patelnia
Głęboka patelnia przyda się do przygotowywania potraw na głębokim tłuszczu, na parze i do duszenia. Są to naczynia duże, wygodne w użyciu i bardzo trwałe. Łatwo można przyrządzić w nich wybrane danie jednogarnkowe takie jak np. risotto czy gulasz z warzywami. Jeszcze kilka lat temu trudno było dostać głęboką patelnię na kuchenki indukcyjne. Dziś nie stanowi to większego problemu. Większość tego rodzaju patelń ma spłaszczone dno, które umożliwia zastosowanie ich na dowolnym typie palnika.
Patelnia grillowa
Patelnia grillowa wyróżnia się charakterystycznym, kwadratowym kształtem i karbowaną taflą. Dzięki niej dania wyglądają dokładnie tak, jakby były przygotowywane na tradycyjnym ruszcie. Patelnia grillowa powinna znaleźć się w kuchni osoby, która dba o to, by jej dieta obfitowała w jak najmniejszą ilość tłuszczu. Z pomocą tego naczynia przyrządzimy lekkie i zdrowe potrawy. Do wyboru mamy patelnie grillowe żeliwne, stalowe i aluminiowe. Te pierwsze są zdecydowanie najlepszej jakości. Modele stalowe wiele od nich nie odbiegają, a przy tym są lżejsze. Swoich zwolenników mają także patelnie aluminiowe - szybko się nagrzewają i łatwo można je doczyścić.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana