Artykuł sponsorowany

Jakie polskie dania są najbardziej lubiane i cenione?

Jakie polskie dania są najbardziej lubiane i cenione?

Nie samym schabowym Polska żyje. Rodzima kuchnia to coś więcej niż popularne kotlety z kapustą, tak popularne w barach szybkiej obsługi. Co powinno się znaleźć w menu restauracji polskiej? Jakie dania cieszą się największą popularnością? Za co obcokrajowcy kochają nasze lokalne przysmaki? Sprawdź historię kuchni polskiej!

 

Czym tak naprawdę chata bogata?

 

Kuchnia polska to niemal dokładne odbicie burzliwych dziejów naszego państwa. Zaglądając do garnka, przeglądamy się w kotle historii – równie pięknej, jak trudnej. Przeglądając menu w restauracji polskiej, od razu zauważymy popularne nazwy, z których brzmieniem jesteśmy za pan brat, ale mało kto wie, że w naszej kuchni jest całe mnóstwo wpływów różnych grup etnicznych i regionów. Można wyróżnić inspiracje kulturą żydowską, włoską, niemiecką, francuską, a nawet turecką czy rosyjską.

Przeczytaj również: Restauracja Cud, Miód, Malina – kulinarne doznania w Sosonowcu

Co było podstawą diety naszych przodków kilka stuleci temu? Przede wszystkim węglowodany, w szczególności warzywa korzeniowe i strączki. Wbrew pozorom mięso było raczej rarytasem, zjadano najchętniej dziczyznę, wieprzowinę, drób oraz ryby słodkowodne. Domowa kuchnia polska stała jednak wyrobami z mleka i przetworami. Trudno sobie było wyobrazić posiłek bez zupy, klusek czy pierogów.

Przeczytaj również: Czy polska kuchnia oferuje także dania bezmięsne?

 

Za co kochamy kuchnię polską?

 

Czy można sobie wyobrazić wizytę w restauracji polskiej bez schabowego? Oczywiście, że tak! Popularnym daniem jest chociażby golonka, czyli gotowana aż do miękkości część szynki bądź łopatki wieprzowej, podawana zazwyczaj z chrzanem, kapustą lub grochem. To potrawa dobrze zakorzeniona w rodzimej tradycji kulinarnej, choć tak naprawdę jest zapożyczona z kuchni niemieckiej. Golonka tak mocno wsiąkła w nasz narodowy krajobraz, że dzisiaj trudno ją postrzegać jako obcą specjalność.

Przeczytaj również: Historia kuchni polskiej w pigułce

Symbolem polskiej kuchni jest bigos – danie jednogarnkowe, kojarzące się ze specjalnymi okazjami, kochane przez obcokrajowców. W czasach szlacheckich była to potrawa chętnie zabierana na polowania, przez co często bigos określamy jako myśliwski. Istnieje wiele sposobów jego przyrządzania. Możemy chociażby wymieć bigos litewski (z dodatkiem jabłek), hultajski (z dodatkiem słoniny) i myśliwski (z kawałkami soczystej dziczyzny). Ważnymi składnikami – oprócz kapusty, wędliny i mięsa – są także suszone grzyby, wino, przyprawy, wędzone śliwki.

Jak smakuje polska tradycja w XXI wieku? Dowiedz się, odwiedzając restaurację Zielona Zatoka pod Krakowem! – to miejsce, gdzie zjesz ulubione dania narodowe w nowoczesnej odsłonie.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

Korzystamy z plików cookies, które zapisują się w pamięci Twojej przeglądarki.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony. Korzystamy z nich także w celach analitycznych i reklamowych, również przy współpracy z partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies przechodząc do ustawień. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.