Artykuł sponsorowany

Jakie dania można przyrządzić z bulionu wołowego?

Jakie dania można przyrządzić z bulionu wołowego?

Bulion wołowy jest najbardziej wymagającym ze wszystkich wywarem. Potrzeba do niego nie tylko zdrowych warzyw, ale także mięsa i kości wysokiej jakości. Przede wszystkim jednak jego przygotowanie jest czasochłonne. Wołowy bulion gotuje się nawet 12 godzin. Za to potem może stanowić doskonałą bazę wartościowych i smacznych potraw. Co można przyrządzić z bulionu wołowego?  

Jakie zupy smakują najlepiej na bulionie wołowym?

Bulion jest podstawą niemal każdej zupy. Buduje jej smak i aromat. W niektórych przypadkach bulion warzywny lub drobiowy sprawdza się równie dobrze jak wołowy, ale są takie dania, które nie mogą się obejść bez wywaru z mięsa wołowego. Do takich zup należy fasolowa, krupnik, gulaszowa i cebulowa. Do zupy fasolowej oprócz wołowiny potrzebne jest mięso wędzone, na przykład kawałek boczku lub kiełbasa. Fasolę gotuje się w wywarze, a gdy zmięknie, trzeba dodać wędzonkę i przyprawy: sól, pieprz, majeranek i paprykę oraz przecier pomidorowy.

Wywar do krupniku warto podzielić na dwie części i w jednej ugotować kaszę. Następnie dodać ją do reszty zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Najbardziej tradycyjna zupa cebulowa zawdzięcza swój ciemny kolor naturalnemu bulionowi wołowemu. Dodatkowo używa się mocno podsmażonej cebuli i porto, brandy lub wina. Zupa gulaszowa ma dzięki wywarowi z mięsa wołowego głęboki smak, ale jest ponadto bardzo pożywna. Dlatego znakomicie rozgrzewa i jest chętnie przygotowywana zimą.

Jakie słynne dania kuchni świata nie mogą się udać bez bulionu wołowego?

Absolutnym klasykiem kuchni francuskiej jest boeuf bourguignon. Sekretem jest w tym przypadku baza, czyli wołowina i wywar. Bez dobrej jakości podstawy to burgundzkie danie nie osiągnie głębi smaku. Przygotowanie boeuf bourguignon nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Dlatego amatorzy gotowania tej potrawy sięgają po gotowy wywar wołowy od producenta GoodJo. Dzięki temu nie tylko oszczędzają czas, ale mają również pewność użycia najwyższej jakości składników.

Wiele dań kuchni azjatyckiej nie uda się bez długo gotowanego bulionu wołowego. Wietnamska zupa pho, bazuje na wywarze z mięsa i kości. Zupa występuje w niezliczonej ilości wersji, zależnie od dodatków. Jest także przyprawiana w odmienny sposób. Dzięki makaronowi ryżowemu lub sojowemu stanowi pełnowartościowy, sycący posiłek. Inna słynna azjatycka zupa — japoński ramen, w jednej z wersji opiera się na wołowym bulionie. Również w tym daniu decydujące są dodatki, a najważniejszy, od którego pochodzi nazwa, jest specjalny makaron.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.