Materiał Partnera

Jakie ciasta spożywają weganie?

Jakie ciasta spożywają weganie?

Dieta wegańska coraz bardziej zyskuje na popularności. Przechodzą na nią sportowcy, dietetycy oraz wiele innych osób, których nie można posądzić o lekkomyślność. Zdarza się, że ta opcja żywieniowa uwalnia od dotkliwych alergii pokarmowych. O co chodzi w wegańskim sposobie żywienia oraz w jakiej formie dopuszcza on ciasta?

Weganizm w sensie ścisłym

Jeżeli jesteś weganinem, rezygnujesz ze spożywania mięsa, ryb oraz wszelkich produktów odzwierzęcych, czyli z jajek, nabiału, czy miodu. Po pierwsze, często bywają alergenami, a po drugie, zabieranie zwierzętom ich wytworów, np. mleka, stanowi politykę rabunkową oraz zakłóca naturalny rytm natury. Pomyśl: krowa produkuje mleko dlatego, żeby nakarmić swojego cielaka, a nie po to, aby przez cały rok dostarczyć człowiekowi podstawy do wyprodukowania jogurtu.

A zatem, jeśli chcesz upiec ciasto typowo wegańskie, nie możesz użyć: jajek, masła, mleka czy śmietany. Z powodzeniem zastąpisz je różnego rodzaju olejami (rzepakowym, kokosowym itd.), mlekiem roślinnym (migdałowym, ryżowym czy zbożowym). Mile widziane są owoce (świeże i suszone) oraz bakalie. Innymi słowy, używasz wszystkiego, co ofiarują Ci rośliny.

Jeżeli chcesz kupić ciasto ściśle wegańskie, szukaj w sklepach ze zdrową żywnością produktów z odpowiednim oznaczeniem. Jeżeli natomiast sympatyzujesz z weganami, ale pozwalasz sobie na małe odstępstwa, zajrzyj do cukierni oferującej ciasta z naturalnych składników, np. Kawiarnia Cukiernia Piekarnia KĘSY w Łodzi (stacjonarna i online). Choć z użyciem mleka, masła czy jajek, niebanalne i zdrowe receptury mogą Cię mile zaskoczyć. Stale monitoruj nowości na stronie oraz na facebook Kęsy Port Łódź, niedługo pojawi się cała oferta smakołyków tylko wegańskich, bezglutenowych czy bez laktozy.

Weganizm nieco liberalny

Choć wielu produktom mówią „nie”, równie wielu mówią „tak” – weganie opierają swoją dietę na 5 filarach i spożywają:

  • warzywa i owoce,
  • zboża,
  • rośliny strączkowe,
  • nasiona i orzechy,
  • oleje roślinne.

Biorąc pod uwagę wymienione składniki i zakładając „liberalną opcję wegańską”, wśród ciast z naturalnych składników znajdziesz propozycje warte rozważenia. Zasmakować może Ci ciasto wiosenne z galaretką, choć do biszkoptu użyto jajek oraz dodano nabiałowego kremu mascarpone. Także ciasto typu Kawowa Nutka zaspokoi wymagania wegetarian, lecz weganie będą musieli zmierzyć się z porcją nabiału. Natomiast tatra z czekoladą i marakują (jak i w przypadku wielu innych wariantów) spełnia pewne kryteria kuchni wegańskiej, jednak do produkcji kruchego spodu użyto masła.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję