Artykuł sponsorowany

Jaki twaróg do sernika? Przegląd twarogów kubełkowych

Jaki twaróg do sernika? Przegląd twarogów kubełkowych

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków, które chętnie pieczmy w domach, zarówno z okazji rodzinnych imprez, takich jak urodziny, czy bez okazji, jako deser lub słodką przekąskę. Najlepszym twarogiem do sernika będzie ten zrobiony przez nas własnoręcznie, jeśli jednak nie mamy czasu na pracochłonne przygotowania, wybierzmy twaróg kubełkowy. Który będzie najlepszy?

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy sernik pieczony, gotowany, czy sernik na zimno, podstawowym jego składnikiem będzie twaróg. W zależności od dokonanego wyboru, ciasto będzie bardo słodkie lub lekko kwaśne, mniej lub bardziej puszyste. Jaki twaróg kubełkowy wybrać?

Twarogi śmietankowe

Ta grupa serów charakteryzuje się lekko musową konsystencją i średnią twardością. Nie są zbyt kwaśne i nie mają w sobie za dużo serwantki; sprawdzą się zarówno jako podstawa serników suchych i ciężkich, jak i tych bardziej delikatnych. Wybierajmy twarogi półtłuste, z odpowiednią informacją o braku konserwantów.

Twarogi mielone

Twarogi mielone najlepiej nadają się do wyrobu ciężkich serników. Są zwarte i suche, często o lekko kwaśnym smaku. Chociaż sernik jest delikatny i puszysty w smaku, ten rodzaj twarogu nie nadaje się do wypieku aksamitnych ciast, gdyż jego konsystencja nie jest idealnie gładka.   

Twarogi waniliowe

Tego typu sery przeznaczone są do bardzo słodkich wypieków, dodane bowiem zostały do nich cukier, wanilia oraz substancje słodzące. Ponieważ posiadają luźną konsystencję, najlepiej nadają się na serniki na zimno. Ze względu na wzbogacone walory smakowe, tego typu wyroby posiadają w swoim składzie dużo konserwantów oraz sztucznych dodatków.

Twarogi sernikowe

Zdecydowanie najlepszy wybór, jeśli chodzi o twarogi kubełkowe do serników. Ich kremowa konsystencja sprawia, że sernik nie zapada się zaraz po upieczeniu, nie są za bardzo kwaśne i doskonale nadają się do każdego rodzaju sernika; ciasto jest puszyste i delikatne. Polecanym wyrobem do przygotowania sernika jest twaróg sernikowy Delik ze Spółdzielni Mleczarskiej Rotr. Nie wymaga mielenia i nadaje się bezpośrednio do użytku.

Serki naturalne

Serki naturalne najlepiej sprawdzą się do serników pieczonych w kąpieli wodnej oraz jeśli chcemy uzyskać puszysty, miękki wyrób. Nie są tak zwarte jak pozostałe twarogi, ponieważ posiadają dużo naturalnej serwatki. Gładka konsystencja oraz naturalny, pozbawiony kwasu smak sprawia, że są one bardzo chętnie wybierane do domowych wypieków.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.