Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jaki twaróg do sernika? Przegląd twarogów kubełkowych
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków, które chętnie pieczmy w domach, zarówno z okazji rodzinnych imprez, takich jak urodziny, czy bez okazji, jako deser lub słodką przekąskę. Najlepszym twarogiem do sernika będzie ten zrobiony przez nas własnoręcznie, jeśli jednak nie mamy czasu na pracochłonne przygotowania, wybierzmy twaróg kubełkowy. Który będzie najlepszy?
Niezależnie od tego, czy przygotowujemy sernik pieczony, gotowany, czy sernik na zimno, podstawowym jego składnikiem będzie twaróg. W zależności od dokonanego wyboru, ciasto będzie bardo słodkie lub lekko kwaśne, mniej lub bardziej puszyste. Jaki twaróg kubełkowy wybrać?Twarogi śmietankowe
Ta grupa serów charakteryzuje się lekko musową konsystencją i średnią twardością. Nie są zbyt kwaśne i nie mają w sobie za dużo serwantki; sprawdzą się zarówno jako podstawa serników suchych i ciężkich, jak i tych bardziej delikatnych. Wybierajmy twarogi półtłuste, z odpowiednią informacją o braku konserwantów.Twarogi mielone
Twarogi mielone najlepiej nadają się do wyrobu ciężkich serników. Są zwarte i suche, często o lekko kwaśnym smaku. Chociaż sernik jest delikatny i puszysty w smaku, ten rodzaj twarogu nie nadaje się do wypieku aksamitnych ciast, gdyż jego konsystencja nie jest idealnie gładka.Twarogi waniliowe
Tego typu sery przeznaczone są do bardzo słodkich wypieków, dodane bowiem zostały do nich cukier, wanilia oraz substancje słodzące. Ponieważ posiadają luźną konsystencję, najlepiej nadają się na serniki na zimno. Ze względu na wzbogacone walory smakowe, tego typu wyroby posiadają w swoim składzie dużo konserwantów oraz sztucznych dodatków.Twarogi sernikowe
Zdecydowanie najlepszy wybór, jeśli chodzi o twarogi kubełkowe do serników. Ich kremowa konsystencja sprawia, że sernik nie zapada się zaraz po upieczeniu, nie są za bardzo kwaśne i doskonale nadają się do każdego rodzaju sernika; ciasto jest puszyste i delikatne. Polecanym wyrobem do przygotowania sernika jest twaróg sernikowy Delik ze Spółdzielni Mleczarskiej Rotr. Nie wymaga mielenia i nadaje się bezpośrednio do użytku.Serki naturalne
Serki naturalne najlepiej sprawdzą się do serników pieczonych w kąpieli wodnej oraz jeśli chcemy uzyskać puszysty, miękki wyrób. Nie są tak zwarte jak pozostałe twarogi, ponieważ posiadają dużo naturalnej serwatki. Gładka konsystencja oraz naturalny, pozbawiony kwasu smak sprawia, że są one bardzo chętnie wybierane do domowych wypieków.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana