Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jaką kiełbasę wybrać na grilla?
Początek wiosny oraz całe lato to okres grillowy. Każdego roku organizuje się spotkania, których głównym bohaterem jest odpowiednio przygotowane mięso. Wśród wielu dostępnych na rynku produktów, zdecydowanie najpopularniejsze są oczywiście kiełbasy. Aby zapewnić sobie kulinarną ucztę, wybrane wędliny powinny wyróżniać się wysoką jakością. Co jednak kryje się pod tym ogólnym pojęciem? Sprawdź, czym musi wyróżniać się dobra kiełbasa na grilla!
Kiełbasa na grilla – zawartość wody i stopień rozdrobnienia
O tym, z jak dobrą kiełbasą ma się do czynienia, decyduje wiele różnych czynników. Jeśli jednak chodzi o grilla, to w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na zawartość wody w produkcie oraz stopień jego rozdrobienia. Dlaczego to tak istotne? Cechy te mają ogromny wpływ na smak kiełbasy przyrządzanej w bardzo wysokiej temperaturze. Jak podkreślają doświadczeni specjaliści z firmy Hurt Mięs – im mniej wody zawiera kiełbasa, tym będzie ona twardsza, a przygotowana na grillu może się stać zbyt sucha.
Przeczytaj również: Wołowina od A do Z - wszystko, co musisz wiedzieć o częściach mięsa
Podczas zakupów, lepiej zdecydować się na wyrób o większej zawartości wody. Nie można jednak przesadzać w drugą stronę. Zbyt duża zawartość wody to ryzyko, że kiełbasa będzie odczuwalnie gorsza w smaku. Co zatem ze stopniem rozdrobnienia? Na grillu dobrze się sprawdzają kiełbasy średnio rozdrobnione, najlepiej wieprzowe, w naturalnym jelicie. Są one bardzo soczyste i odpowiednio wilgotne w środku.
Przeczytaj również: Porównanie mięsa wieprzowego i wołowego: wartości odżywcze i zastosowanie
Jaki powinien być skład kiełbasy na grilla?
Obowiązująca w tym przypadku zasada jest bardzo prosta. Im krótszy będzie skład, tym lepiej świadczy to o wybranym produkcie. W dobrej kiełbasie na grilla znajduje się od 65 do 95% mięsa. Podczas zakupów uważać należy również na to, aby w składzie kiełbasy nie było azotanów, w tym m.in. saletry. Jest to ważne dla naszego zdrowia, ponieważ podczas grillowania saletra rozkłada się i wytwarzają się niebezpieczne związki chemiczne. Saletra pod wpływem wysokiej temperatury wydziela rakotwórcze nitrozoaminy.Kiełbasy na grilla powinny znajdować się również w naturalnych osłonkach – np. z jelita wieprzowego. Wysoka jakość wyrobów mięsnych stanowi najlepszą gwarancję udanej uczty, a to oczywiście ogromna zaleta.
Przeczytaj również: Hurtownia mięsa i drobiu - idealne rozwiązanie dla Twojego biznesu
Aby mieć pewność, że kiełbasa została przygotowana bez zbędnych dodatków, warto skorzystać z propozycji przygotowanej przez sprawdzonych dystrybutorów. Z pewnością zalicza się do nich firma Hurt Mięs, której szeroki asortyment kiełbas przeznaczonych na grilla zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów. Swoim odbiorcom fachowcy gwarantują również atrakcyjne ceny oraz szybką wysyłkę złożonego zamówienia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana