Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Jak wygląda działalność browarów rzemieślniczych?
W ostatnich latach coraz więcej osób zaczyna doceniać smak piw rzemieślniczych. Browary, w których powstają, są zaprzeczeniem komercyjności, bezosobowości i masowej produkcji w firmach nastawionych na zysk. Potrafią zaskakiwać oryginalnymi połączeniami i wyrazistymi nutami. Priorytetem tych browarów jest jakość i smak trunku. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wygląda działalność browarów rzemieślniczych oraz czym się charakteryzuje i jak przebiega produkcja piwa.
Czym charakteryzują się piwa rzemieślnicze?
Piwa rzemieślnicze, nazywane także kraftowymi, najczęściej są produkowane w kameralnych, lokalnych browarach. Powstają tam na bazie unikalnej receptury, z poszanowaniem tradycji, ale także z nutą nowoczesności. Do ich wyrobu używane są wyłącznie najwyższej jakości naturalne składniki, bez wykorzystania sztucznych dodatków. Są bardzo różnorodne i odznaczają się bogactwem smaków, czasem eksperymentalnych. Niekiedy mogą zadziwiać nieoczywistymi połączeniami, które skutecznie zapadają w pamięć.
Na czym opiera się działalność browarów rzemieślniczych?
Działalność browarów rzemieślniczych skupia się na produkcji najwyższej jakości piw o dobrym smaku. Jest zaprzeczeniem masowego wytwarzania trunku z nastawieniem na zysk. Lokalne przedsiębiorstwa piwowarskie nie ograniczają się do jednego rodzaju piwa, ale oferują cały wachlarz opcji aromatycznych. Wykorzystują w tym celu surowce tradycyjne, a czasem także innowacyjne dodatki. Ponadto wyróżniają się dbałością o szkolenia zespołu i stały rozwój jego kwalifikacji. Ich działalność wpływa na promocję regionu, w którym są zlokalizowane. Bogaty wybór piw rzemieślniczych oferuje hurtownia alkoholi Zofmar Bis w Łodzi.
Jak przebiega proces powstawania piwa?
Produkcja piwa rozpoczyna się od rozdrobnienia słodu w śrutowniku. Kolejnym krokiem jest zacieranie w specjalnej kadzi oraz filtracja. Następnie zacier zostaje wypłukany z pozostałości słodu i rozcieńczony. Na tym etapie dodaje się do niego chmiel, który odpowiada za goryczkę i nadaje nuty smakowe. Po ostudzeniu napój przechodzi w fazę fermentacji. Trwa ona od kilku do kilkunastu dni. Gotowe piwo rozlewa się do butelek i odstawia do leżakowania w temperaturze pomiędzy 4°C a 20°C bez dostępu do światła. Jego czas zależy od procentowej zawartości alkoholu.
Browary rzemieślnicze to lokalne przedsiębiorstwa, które wytwarzają piwa z nastawieniem na najwyższą jakość efektu końcowego. Dzięki naturalnym składnikom, dbałości o każdy etap produkcji oraz wysokim kwalifikacjom piwowarów, powstają unikalne napoje o oryginalnych nutach smakowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana