Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak w czasach pandemii bezpiecznie zamawiać pizzę do domu?
Wszyscy tęsknimy za tym, by móc wybrać się do ulubionej pizzerii, usiąść przy stoliku i rozkoszować się smakiem włoskich potraw w miłym towarzystwie. Niestety nie wiadomo, kiedy taki scenariusz będzie możliwy do realizacji. Nie warto jednak załamywać rąk. Wciąż możemy zamawiać jedzenie z dowozem do domu. Wielu klientów obawia się, czy jest to bezpieczne. Jak najbardziej! Pod warunkiem, że zachowamy kilka podstawowych zasad.
Czym jest dostawa bezkontaktowa?
W dobie pandemii niemalże wszystkie restauracje zmodyfikowały reguły dostarczania zamówień na adres wskazany przez klienta. Obecnie możemy skorzystać z dostawy bezkontaktowej, która praktycznie do zera minimalizuje ryzyko zakażenia się koronawirusem. Jak to działa? Dostawca zostawia zamówienie pod drzwiami i daje nam o tym znać telefonicznie bądź przy pomocy dzwonka do drzwi. Nie musimy witać ani żegnać kuriera czy kontaktować się z nim w inny sposób.
Przeczytaj również: Risotto, czyli harmonia tekstur i smaków w jednym daniu
Oczywiście dostawa bezkontaktowa wymaga wcześniejszego opłacenia rachunku. Można to zrobić za pośrednictwem Internetu. A co w sytuacji, kiedy nie mamy takiej możliwości? Wówczas musimy otworzyć dostawcy drzwi i zapłacić za zamówienie kartą płatniczą lub BLIK-iem. Unikajmy korzystania z gotówki, ponieważ jest ona znakomitym nośnikiem patogenów wszelkiej maści. Pamiętajmy też o tym, by zachować odpowiedni dystans od dostawcy i założyć maseczkę. Przed jedzeniem dokładnie umyjmy i zdezynfekujmy dłonie.
Przeczytaj również: Czym są tradycyjne włoskie gnocchi?
Jak pizzerie dbają o bezpieczeństwo swoich klientów?
Pizzerie wprowadziły szereg restrykcji, które mają chronić pracowników i klientów przed potencjalnym zakażeniem Covid-19. Jak informuje pizzerman z warszawskiej restauracji Fabryka Pizzy Odkryta 4:
Przeczytaj również: Poznaj 3 klasyczne przystawki kuchni włoskiej
„Szczególnie istotne jest zachowanie najwyższych standardów higieny. Załoga restauracji pracuje w maseczkach i rękawiczkach jednorazowych, a stanowiska pracy są systematycznie dezynfekowane. Personel ma stały dostęp do środków odkażających. Ponadto składniki do dań przygotowywane są na bieżąco, by żaden z nich leżał na blacie dłużej niż to konieczne. Dużą uwagę przykłada się też to tego, by utrzymać w należytej czystości torby służące do transportu jedzenia.”
Jak widać, nie musimy rezygnować z ulubionej pizzy w obawie przed zakażeniem koronawirusem. Wprawdzie możemy przygotować ją w domu, ale placek będzie inny w smaku. Poza tym oryginalna, włoska pizza jest trudna do samodzielnego wypieku. Tylko doświadczony pizzerman będzie w stanie przygotować ciasto na bazie tradycyjnej receptury ze słonecznej Italii. Pizza z dostawą do domu to zawsze dobry pomysł i namiastka normalności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana