Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak usuwać azotany z wody?
Azotany, choć bardzo korzystnie wpływają na rozwój roślin uprawnych, dla ludzkiego zdrowia są bardzo szkodliwe. Te pochodzące od kwasu azotowego związki chemiczne mogą przedostawać się do naszego organizmu wraz z wodą, którą pijemy bądź używamy w codziennej higienie. Aby redukować ich negatywny wpływ, należy stosować odpowiednie metody uzdatniania wody pitnej i użytkowej.
Azotany w wodzie – jak się ich pozbyć?
Azotany zawarte w wodzie pitnej i użytkowej możemy usunąć na kilka sposobów - najpowszechniej stosowane to wymiana jonowa i odwrócona osmoza
- Wymiana jonowa – to proces podobny do zmiękczania lub odżelaziania wody. Przeprowadza się ją za pomocą urządzeń wyposażonych w jonowymienne żywice, wymieniający jony NO3- na Cl-. Jeśli w wodzie występują siarczany, również one są usuwane w procesie wymiany. W wyniku wymiany ilość jonów azotanowych spada do poziomu nie stanowiącego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia.
- Odwrócona osmoza – polega na wymuszonej dyfuzji, czyli przeprowadzeniu roztworu (czyli zanieczyszczonej azotanami wody) przez błonę półprzepuszczalną. W efekcie powstają roztwory o dwóch różnych stężeniach, roztwór zawierający azotany oraz inne zanieczyszczenia zostaje skierowany do kanalizacji.
Urządzenia do usuwania azotanów z wody znajdziemy w ofercie firmy Global Water.
Skąd azotany w wodzie i jak wpływają na nasz organizm?
Usuwanie azotanów to bardzo istotny etap uzdatniania wody. Skąd te związki w ogóle biorą się w wodzie, którą spożywamy? Jednym ze źródeł problemu są nawozy azotowe używane w rolnictwie, innym – mineralizacja materii organicznej. W obu przypadkach wydzielają się azotany, które przenikają przez glebę do warstw wodonośnych i skażają wody gruntowe. Ten mechanizm powoduje, że azotany mogą rozprzestrzeniać się po dużym obszarach, nawet z dala od pół uprawnych. Dlaczego jednak azotany są tak groźne? Ponieważ zbyt ich wysokie ich stężenie w wodzie pitnej i użytkowej może prowadzić do zachorowania na methemoglobinemię, chorobę, która znacząco zaburza działanie układu krwionośnego – szczególnie narażone są na nią dzieci na pierwszych etapach rozwoju. Ponadto azotany mogą przyczynić się do zachorowania na nowotwory układu pokarmowego. Należy pamiętać, że azotany wchłaniają się nie tylko przez układ pokarmowy, ale również przez skórę, dlatego tak ważne jest usuwanie ich zarówno z wody pitnej, jak i użytkowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana