Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak uprawiać pieczarki? Najważniejsze zasady
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, od wielu lat są używane jako składnik potraw, przystawek oraz fast foodów. Aby uzyskały doskonałą jakość i smak, konieczne jest zapewnienie im optymalnych warunków podczas hodowli. A zatem, jakich zasad trzeba przestrzegać podczas uprawy pieczarek? Przeczytaj tekst, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Kiedy uprawia się pieczarki?
To, jak często i w jakim terminie można uprawiać pieczarki zależy w dużym stopniu od miejsca i okoliczności. W przydomowym ogródku jest to możliwe zwykle od kwietnia do lipca, z kolei w specjalnie przeznaczonym do tego pomieszczeniu, takim jak piwnica czy garaż – w dowolnym momencie w ciągu roku. Kluczową rolę odgrywa temperatura, dlatego profesjonalne hale, w których przeprowadza się uprawę pieczarek na większą skalę, wyposaża się zazwyczaj w klimatyzację. Kontrola ciepła pozwala na zbiory nawet 8 razy do roku.
Jak przygotować podłoże pod pieczarki?
Podłoże, na którym uprawia się pieczarki, musi być odpowiednio przygotowane. Nie ma jednego niezawodnego przepisu, ale w jego skład wchodzi zazwyczaj kilka sprawdzonych składników. Często wykorzystywane są surowce odpadowe, takie jak słoma, obornik koński, pomiot drobiowy oraz specjalne rodzaje gipsu – wyjaśnia pracownik firmy Lomania. Poza tym, muszą być one odpowiednio sfermentowane. Z podłoży powinno się także usunąć wszelkie pasożyty, które mogłyby zagrozić pieczarkom. Hodowcy pieczarek przygotowują podłoża samodzielnie lub kupują gotowe mieszanki.
Etapy uprawy pieczarek
Kiedy podłoże jest już gotowe, można przejść do posadzenia grzybni, którą następnie trzeba podlać uważając przy tym, żeby nie użyć zbyt dużo wody. Większość materiału miesza się z podłożem, a resztę umieszcza na nim. Następnie całość przykrywa się gazetami, a po kilku dniach zastępuje się je warstwą torfu. Pieczarki muszą być regularnie nawilżane i obserwowane, tak aby dostosowywać warunki do poszczególnych etapów ich wzrostu. Zbiera się je kilka razy – nowe grzyby pojawiają się w kolejnych tygodniach czy miesiącach.
O czym warto pamiętać?
Na jakość pieczarek ma szczególny wpływ ich podłoże, ale nie jest to jedyny czynnik. Duże znaczenie odgrywa również nawodnienie i nawilżenie powietrza, które powinno być utrzymywane na odpowiednim poziomie. Pieczarki uprawia się przy niskiej obecności światła, nie potrzebują go one do wzrostu. Konieczne jest również kontrolowanie temperatury, dlatego tak ważne jest użycie klimatyzacji, szczególnie w przypadku produkcji masowej. Pieczarki muszą mieć także zapewniony dostęp świeżego powietrza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana