Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak twardość wody wpływa na zdrowie człowieka?
Woda to substancja niezbędna do życia ludzi, roślin i zwierząt. Dzięki niej możliwy jest szereg różnorodnych czynności – używa się jej zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w miejscach publicznych czy zakładach przemysłowych. Żeby jednak można było czerpać korzyści ze stosowania wody, musi ona spełniać określone wymagania. Jednym z nich jest odpowiednia twardość. Czy wpływa ona na zdrowie ludzi?
Co to jest twardość wody?
W wodzie pochodzącej ze źródeł znajdują się liczne związki mineralne, które mają wpływ na smak, zapach, a także ogólną jakość wody. O twardości przede wszystkim decyduje zawartość takich substancji jak wapń oraz magnez. Można ją podzielić między innymi na przemijającą i stałą, z czego pierwsza znika po przegotowaniu wody, a druga w niej zostaje. Twardość rozróżnia się także pod względem zawartości konkretnych substancji.
Twarda woda a zdrowie człowieka
Twardość może mieć różne poziomy w zależności od ilości minerałów w płynie. Uznaje się, że woda o zawartości powyżej 500 mg CaCO3/dm3 nie powinna być spożywana przez ludzi. Jednak w przypadku dopuszczalnego zakresu nie został zaobserwowany negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Niektórzy twierdzą nawet, że może on być pozytywny, bo wymienione substancje są kluczowe dla dobrostanu organizmu. Mimo to, niektórzy decydują się na zmiękczanie wody. Co na to wpływa i dlaczego ludzie nie chcą przyjmować magnezu i wapnia w formie płynnej? Warto pamiętać o tym, że twardość wody można redukować w różnym stopniu, nie trzeba zatem usuwać z niej całości wymienionych minerałów. Jakie jest optymalne rozwiązanie?
Po co zmiękcza się wodę?
Nie ma badań potwierdzających fakt, że twarda woda wpływa negatywnie na zdrowie człowieka, ale niestety ma ona swoje wady. Pierwszą z nich, często zauważalną, jest zmieniony smak i zapach płynu. Im większa twardość, tym bardziej uciążliwe może być picie wody, zarówno prosto z kranu, jak i przegotowanej. Ma ona też negatywny wpływ na stan urządzeń takich jak czajnik czy pralka, bo osadza się w nich kamień – tłumaczy pracownik firmy Aqualine. Poza tym, mycie i pranie w twardej wodzie wymaga użycia większych ilości detergentów. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem zmiękczenie do optymalnego poziomu, czyli takiego, który nie zlikwiduje całkowicie minerałów, ale również nie wpłynie negatywnie na smak płynu i stan urządzeń. Takie działania podejmują firmy zajmujące się uzdatnianiem wody. Może to polegać między innymi na zmiękczaniu, filtrowaniu czy odżelazianiu. Warto się z nimi skontaktować, jeśli korzystanie z twardej wody stało się zbyt uciążliwe, bo w ten sposób można polepszyć jej smak, ograniczyć zużycie środków czystości i zadbać o stan AGD.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana