Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak stosować mąkę kokosową?
Mąka kokosowa to świetna alternatywa dla mąk zbożowych. Niestety wciąż niewiele osób korzysta z jej dobrodziejstw. Dlaczego warto spróbować mąki kokosowej? Jak można wykorzystać ją w kuchni?
Jak powstaje mąka kokosowa?
Mąkę kokosową produkuje się z miąższu orzecha kokosowego. Można powiedzieć, że jest to poniekąd produkt uboczny, ponieważ w pierwszej kolejności z kokosa wytwarza się olej i mleko. Niemniej jednak mąka kokosowa jest w pełni wartościowym wyrobem spożywczym. Cechuje ją mlecznobiały kolor oraz przyjemny, delikatny zapach i smak kokosa. Wbrew pozorom wyrób nie jest słodki, wiec może służyć do przygotowywania zarówno deserów, jak i wytrawnych dań.
Przeczytaj również: 3 powody, dla których warto stosować kosmetyki naturalne
Jakie właściwości cechują mąkę kokosową?
Mąka kokosowa wyróżnia się dużą zawartością błonnika. Zawiera go aż 10 razy więcej niż oczyszczona mąka pszenna, która najczęściej gości w naszych kuchniach. Co ważne, błonnik nie jest przyswajany przez ludzki organizm, aczkolwiek jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Błonnik reguluje poziom cukru we krwi, ogranicza wchłanianie tłuszczów i wspomaga regularność wypróżnień. Ważne jest dla naszego zdrowia, aby każdego dnia spożywać od 20 do 40 g tego składnika.
Jak informuje specjalista ze sklepu internetowego Olejowe Smaki – kolejną zaletą mąki kokosowej jest to, że nie zawiera ona glutenu. Dlatego też mogą ją stosować osoby chore na celiakię i cierpiące na różne nietolerancje pokarmowe. Warto dodać, że mąka kokosowa jest dobrym źródłem nasyconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Produkt obfituje również w białko, które jest podstawowym budulcem organizmu.
Jak wykorzystać mąkę kokosową w kuchni?
Z mąki kokosowej nie można upiec chleba, bułek czy urodzinowego tortu. Nie nada się również do przygotowania tradycyjnych potraw mącznych – pierogów, domowego makaronu czy naleśników (nie jako główny składnik). Dlaczego? Mąka kokosowa łączy się z pozostałymi składnikami w zupełnie inny sposób niż mąka zbożowa i wymaga użycia większej ilości wody. Zatem jak wykorzystać ją w kuchni? Mąka kokosowa doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie innej mąki np. przy pieczeniu ciasteczek. Można z niej zrobić ciasto na omlet i używać do panierowania. Ponadto mąka koksowa to dobry zagęszczacz do zup i sosów. Warto ją dodawać do koktajli, jogurtów, musli, sałatek i fit wypieków domowej roboty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana