Artykuł sponsorowany

Jak samodzielnie przygotować wędlinę?

Jak samodzielnie przygotować wędlinę?

Wędliny domowej roboty cieszą się coraz większą popularnością. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno je zrobić. Wystarczy kawałek mięsa, trochę wolnego czasu i odrobina chęci. W niniejszym artykule przedstawiamy dwa proste pomysły na samodzielne przygotowanie pysznych wędlin. Zapraszamy do lektury!

Najprostszy przepis na domową wędlinę z dowolnego mięsa

Wędlinę własnej roboty można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Ważne jest jednak to, by było ono świeże i naprawdę dobrej jakości. Zwolennicy domowych wędlin najczęściej sięgają po mięso wieprzowe – schab, karkówkę i szynkę. Są to produkty powszechnie dostępne, niedrogie i bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Szybką i smaczną wędlinę zrobimy też z piersi kurczaka lub indyka. Od czego zacząć? Wybrany kawałek mięsa należy opłukać pod bieżącą wodą i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie trzeba go przyprawić. Przyda się sól, świeżo mielony pieprz oraz zioła. Do mięs czerwonych polecamy majeranek, lubczyk i rozmaryn. Z kolei smak mięsa drobiowego doskonale podkreślą zioła prowansalskie, tymianek i oregano. Kolejny krok to przełożenie mięsa do foliowego rękawa i umieszczenie go w piekarniku. Temperaturę pieczenia należy dobrać w zależności od rodzaju i wielkości kawałka mięsa. Po upieczeniu mięso studzimy i kroimy w cienkie plasterki. I voila! Domowa wędlina gotowa w mniej niż 2 godziny!

Gotowana wędlina z indyka – idealna dla dzieci!

Jeśli mamy nieco więcej wolnego czasu, możemy przygotować gotowaną wędlinę z indyka. Będziemy potrzebować około 700 g piersi z indyka od sprawdzonego dystrybutora. Polecamy mięsa z firmy INTER-WEN II, które pochodzą od najlepszych hodowców. Jak zrobić gotowaną wędlinę z indyka? Najpierw należy zrolować indyczą pierś i zabezpieczyć ją bawełnianym sznurkiem. Tak przygotowane mięso na całą noc wkładamy do garnka z osoloną i przyprawioną wodą. Do naczynia wlewamy litr wody, wrzucamy łyżkę soli, liść laurowy, łyżkę majeranku, ząbek czosnku i trochę pieprzu. Całość zagotowujemy na małym ogniu i dopiero po przestudzeniu wkładamy do garnka zrolowane mięso. Po kilku godzinach wyjmujemy pierś z wody i zawijamy w foliowy rękaw. Następnie gotujemy ją w temperaturze 80-90 st. Celsjusza przez mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie wędlina powinna być gotowa. Wyjmujemy ją z garnka, rozcinamy folię i pozostawiamy mięso do wystudzenia. Wędlina z indyka wychodzi soczysta i delikatnie krucha. Gwarantujemy, że nie pogardzi nią nawet najbardziej wybredne dziecko.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.