Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak samodzielnie przygotować wędlinę?
Wędliny domowej roboty cieszą się coraz większą popularnością. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno je zrobić. Wystarczy kawałek mięsa, trochę wolnego czasu i odrobina chęci. W niniejszym artykule przedstawiamy dwa proste pomysły na samodzielne przygotowanie pysznych wędlin. Zapraszamy do lektury!
Najprostszy przepis na domową wędlinę z dowolnego mięsa
Wędlinę własnej roboty można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Ważne jest jednak to, by było ono świeże i naprawdę dobrej jakości. Zwolennicy domowych wędlin najczęściej sięgają po mięso wieprzowe – schab, karkówkę i szynkę. Są to produkty powszechnie dostępne, niedrogie i bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Szybką i smaczną wędlinę zrobimy też z piersi kurczaka lub indyka. Od czego zacząć? Wybrany kawałek mięsa należy opłukać pod bieżącą wodą i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie trzeba go przyprawić. Przyda się sól, świeżo mielony pieprz oraz zioła. Do mięs czerwonych polecamy majeranek, lubczyk i rozmaryn. Z kolei smak mięsa drobiowego doskonale podkreślą zioła prowansalskie, tymianek i oregano. Kolejny krok to przełożenie mięsa do foliowego rękawa i umieszczenie go w piekarniku. Temperaturę pieczenia należy dobrać w zależności od rodzaju i wielkości kawałka mięsa. Po upieczeniu mięso studzimy i kroimy w cienkie plasterki. I voila! Domowa wędlina gotowa w mniej niż 2 godziny!
Gotowana wędlina z indyka – idealna dla dzieci!
Jeśli mamy nieco więcej wolnego czasu, możemy przygotować gotowaną wędlinę z indyka. Będziemy potrzebować około 700 g piersi z indyka od sprawdzonego dystrybutora. Polecamy mięsa z firmy INTER-WEN II, które pochodzą od najlepszych hodowców. Jak zrobić gotowaną wędlinę z indyka? Najpierw należy zrolować indyczą pierś i zabezpieczyć ją bawełnianym sznurkiem. Tak przygotowane mięso na całą noc wkładamy do garnka z osoloną i przyprawioną wodą. Do naczynia wlewamy litr wody, wrzucamy łyżkę soli, liść laurowy, łyżkę majeranku, ząbek czosnku i trochę pieprzu. Całość zagotowujemy na małym ogniu i dopiero po przestudzeniu wkładamy do garnka zrolowane mięso. Po kilku godzinach wyjmujemy pierś z wody i zawijamy w foliowy rękaw. Następnie gotujemy ją w temperaturze 80-90 st. Celsjusza przez mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie wędlina powinna być gotowa. Wyjmujemy ją z garnka, rozcinamy folię i pozostawiamy mięso do wystudzenia. Wędlina z indyka wychodzi soczysta i delikatnie krucha. Gwarantujemy, że nie pogardzi nią nawet najbardziej wybredne dziecko.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana