Artykuł sponsorowany

Jak przygotować solankę do peklowania?

Jak przygotować solankę do peklowania?

Peklowanie to tradycyjna metoda konserwowania żywności, która jest praktykowana w Polsce od wieków. Polega ona na zanurzeniu żywności w roztworze soli i wody, zwanym solanką, co pomaga zakonserwować żywność i nadać jej wyjątkowy smak. Prawidłowe przygotowanie solanki jest niezbędne do skutecznego peklowania, a niniejszy przewodnik zawiera informacje na temat składników, temperatury, stosunku soli do wody oraz ram czasowych samego peklowania.

Zastosowanie i składniki

Solanki od dawna wykorzystywano głównie do peklowania różnego rodzaju mięs, takich jak m.in.: wołowina, wieprzowina, drób, dziczyzna, a nawet ryby. Głównym składnikiem solanki jest sól, która działa jako środek konserwujący i pomaga wyciągnąć wilgoć z żywności. Rodzaj użytej soli zależy od rodzaju peklowanej żywności; zwykle zaleca się gruboziarnistą sól morską lub sól koszerną. Oprócz soli, do solanki można dodać inne składniki, takie jak cukier, zioła i przyprawy oraz aromaty, aby wzmocnić smak peklowanej żywności. Najpopularniejsze dodatki do solanki to: ziele angielskie i liść laurowy, jak również zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, pieprz i oregano. Różnego rodzaju zioła oraz mieszanki przyprawowe możemy zakupić m.in. w sklepie internetowym Polsmaki.

Jak przygotować solankę?

 Jeżeli chodzi o proporcje wody i soli, to jeżeli planujemy przykładowo zapeklować 1 kg mięsa, powinniśmy sporządzić roztwór z 400 ml wody i 40 g soli. Przygotowujemy ją rozpuszczając sól i przyprawy w przegotowanej, letniej wodzie. Temperatura solanki powinna mieścić się w przedziale 5-10°C. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w solance. Jeżeli chodzi o czas samego peklowania, to może on wynosić od kilku godzin do kilkunastu dni. Najkrócej, tzn. około kilku minut, powinno się peklować ryby. Mięsa peklujemy w szklanym lub kamionkowym naczyniu przechowywanym w niskiej temperaturze.

Peklowanie jest następnie doskonałą bazą do wędzenia, pieczenia czy gotowania mięs. Dzięki peklowaniu, w mięsie nie rozwiną się bakterie, a także po upieczeniu lub ugotowaniu będzie ono niezwykle aromatyczne i kruche. Przepisy z wykorzystaniem peklowanych mięs bez problemu znajdziemy w większości tradycyjnych książek kucharskich, jak również na stronach internetowych.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.