Artykuł sponsorowany

Jak powstają majonezy kremowe?

Jak powstają majonezy kremowe?

Spis treści

Majonez można znaleźć niemal w każdym domu – używany jest w kuchni polskiej od bardzo dawna. Jest to niezastąpiony dodatek do wielu potraw, sałatek czy kanapek, którym nadaje wyrazistego, pysznego smaku. Dziś jednak świadomość dotycząca odżywiania się wzrasta i coraz więcej osób wybiera majonezy wegańskie o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak cechujące się gęstą konsystencją. Jak więc powstają tak kremowe majonezy? Sprawdźmy!

Jak produkowany jest wegański majonez kremowy?

Majonez kojarzy się z gęstą, kremową konsystencją i idealnie sprawdza się w wielu przepisach. Mnóstwo osób błędnie uważa, że wegańskie majonezy nie dorównują tradycyjnym, są rzadsze lub niesmaczne. W rzeczywistości dietetyczna alternatywa dla wysokotłuszczowego sosu z jajek jest równie pyszna i kremowa. Do jej produkcji nie są wykorzystywane żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, a kluczem do uzyskania idealnej konsystencji są odpowiednie proporcje i dostatecznie długi czas mieszania wszystkich składników. Skład jest natomiast całkowicie naturalny i bezpieczny dla alergików, ponieważ nie zawiera:

  • laktozy,

  • soi,

  • grochu,

  • jajek,

  • glutenu.

Co więcej, kremowy majonez 20% lub 40% ma znacznie obniżoną zawartość tłuszczu, dzięki czemu może być spożywany również na diecie.

Do czego wykorzystywany jest majonez?

Majonez ma wiele zastosowań w kuchni. Świetnie sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do rozmaitych kanapek, burgerów czy hot-dogów. Osoby, które nie wykluczają całkowicie produktów zwierzęcych ze swojej diety, lecz dbają o ilość spożywanych każdego dnia kalorii, z pewnością docenią niskotłuszczowy majonez w połączeniu z jajkami. Sos ten stanowi też doskonałą bazę dla wszelkiego rodzaju zimnych sosów (takich jak tatarski, chrzanowy, jogurtowy czy czosnkowy), marynat do mięs oraz dipów do chipsów i innych przekąsek. Mówiąc o wykorzystaniu majonezu, nie można zapomnieć także o rozmaitych sałatkach i surówkach.

Rodzaje majonezu

W ofercie firm produkujących kremowe majonezy wegańskie, takich jak Starck’s Food Polska, znajdziesz kilka smaków do wyboru. Poza tradycyjnym sosem dostępne są także:

  • czosnkowy – o delikatnym smaku,

  • curry – o wyjątkowo wyrazistym charakterze,

  • chili – pikantny, dla zwolenników mocniejszych wrażeń.

Dzięki nim Twoje codzienne potrawy nabiorą zupełnie nowego wyrazu i nigdy Ci się nie znudzą, a Ty z pewnością polubisz eksperymentowanie w kuchni.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

Korzystamy z plików cookies, które zapisują się w pamięci Twojej przeglądarki.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony. Korzystamy z nich także w celach analitycznych i reklamowych, również przy współpracy z partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies przechodząc do ustawień. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.