Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak powstają majonezy kremowe?
Majonez można znaleźć niemal w każdym domu – używany jest w kuchni polskiej od bardzo dawna. Jest to niezastąpiony dodatek do wielu potraw, sałatek czy kanapek, którym nadaje wyrazistego, pysznego smaku. Dziś jednak świadomość dotycząca odżywiania się wzrasta i coraz więcej osób wybiera majonezy wegańskie o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak cechujące się gęstą konsystencją. Jak więc powstają tak kremowe majonezy? Sprawdźmy!
Jak produkowany jest wegański majonez kremowy?
Majonez kojarzy się z gęstą, kremową konsystencją i idealnie sprawdza się w wielu przepisach. Mnóstwo osób błędnie uważa, że wegańskie majonezy nie dorównują tradycyjnym, są rzadsze lub niesmaczne. W rzeczywistości dietetyczna alternatywa dla wysokotłuszczowego sosu z jajek jest równie pyszna i kremowa. Do jej produkcji nie są wykorzystywane żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, a kluczem do uzyskania idealnej konsystencji są odpowiednie proporcje i dostatecznie długi czas mieszania wszystkich składników. Skład jest natomiast całkowicie naturalny i bezpieczny dla alergików, ponieważ nie zawiera:
laktozy,
soi,
grochu,
jajek,
glutenu.
Co więcej, kremowy majonez 20% lub 40% ma znacznie obniżoną zawartość tłuszczu, dzięki czemu może być spożywany również na diecie.
Do czego wykorzystywany jest majonez?
Majonez ma wiele zastosowań w kuchni. Świetnie sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do rozmaitych kanapek, burgerów czy hot-dogów. Osoby, które nie wykluczają całkowicie produktów zwierzęcych ze swojej diety, lecz dbają o ilość spożywanych każdego dnia kalorii, z pewnością docenią niskotłuszczowy majonez w połączeniu z jajkami. Sos ten stanowi też doskonałą bazę dla wszelkiego rodzaju zimnych sosów (takich jak tatarski, chrzanowy, jogurtowy czy czosnkowy), marynat do mięs oraz dipów do chipsów i innych przekąsek. Mówiąc o wykorzystaniu majonezu, nie można zapomnieć także o rozmaitych sałatkach i surówkach.
Rodzaje majonezu
W ofercie firm produkujących kremowe majonezy wegańskie, takich jak Starck’s Food Polska, znajdziesz kilka smaków do wyboru. Poza tradycyjnym sosem dostępne są także:
czosnkowy – o delikatnym smaku,
curry – o wyjątkowo wyrazistym charakterze,
chili – pikantny, dla zwolenników mocniejszych wrażeń.
Dzięki nim Twoje codzienne potrawy nabiorą zupełnie nowego wyrazu i nigdy Ci się nie znudzą, a Ty z pewnością polubisz eksperymentowanie w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana