Artykuł sponsorowany

Jak powstają czekolady nadziewane?

Jak powstają czekolady nadziewane?

Czekolada jest kwintesencją słodkości. Słodyczą, która zawładnęła gustami ludzi na całym świecie. Zawsze była ceniona za niepowtarzalne walory smakowe. Wytwarzana jest pod wieloma różnymi postaciami, w wielu smakach i odmianach. Jedną z bardziej atrakcyjnych jest czekolada nadziewana. Z czego jest produkowana i w jaki sposób? Przeczytaj, a jeszcze z większą chęcią sięgniesz po następną tabliczkę.

Z czego i w jaki sposób wytwarza się czekoladę?

Surowcem do produkcji czekolady są ziarna kakaowca. Po ich zerwaniu poddaje się je bardzo krótkiej fermentacji w specjalnych zbiornikach. Następnie są suszone, a w kolejnym etapie prażone w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zyskują charakterystyczny smak i aromat. Po wysuszeniu, pozbawieniu łusek i skruszeniu poddaje się je procesowi, dzięki któremu uzyskują konsystencja gęstego płynu. Czekolada jest mieszana, prasowana i ugniatana oraz na zmianę podgrzewana i oziębiana. Poprawia to jej konsystencję i wygląd. Końcowym etapem produkcji czekolady jest jej formowanie i schładzanie. Po konfekcjonowaniu trafia do sklepów, by cieszyć podniebienia jej amatorów pod każdą szerokością geograficzną.

Linie technologiczne do produkcji czekolada

Do wyrobu tabliczek czekoladowych stosuje się profesjonalne linie do produkcji czekolady i mas czekoladowych. Składają się one z wielu specjalistycznych urządzeń. Najważniejszym z nich jest zbiornik do czekolady, służący do jej odpowiedniego podgrzania. Inny elementem linii jest tzw. temperówka, odpowiedzialna za wstępną krystalizacji zawartego w czekoladzie masła kakaowego. Kolejnym urządzeniem jest konsza, służąca do emulgowania składników masy czekoladowej oraz odparowania nadmiaru wody. Bardzo ważne są także urządzenia do mielenia składników, oblewarki, tunele i komory chłodnicze. Przegląd  maszyn do produkcji wyrobów czekoladowych można znaleźć na stronie dystrybutora urządzeń do produkcji cukierniczej BMC Polska z Warszawy.

Produkcja czekolad nadziewanych

Czekolada nadziewana jest nie mniej popularna i ceniona niż czekolada twarda. Szczególnie dlatego, że kusi mnogością smaków i zaskakuje atrakcyjnością nadzienia. Sama produkcja czekolady nadziewanej nie różni się niczym szczególnym z tą różnicą, że w jej środku znaleźć się musi nadzienie. Do tego potrzebna jest specjalistyczna linia produkcyjna do pralin i czekolad nadziewanych, której zadaniem jest odpowiednie oblanie nadzienia masą czekoladową. Dobrym przykładem takiej linii produkcyjnej są maszyn firmy Pomati. Jest ona liderem w produkcji urządzeń do celów cukierniczych.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.