Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak powstają czekolady nadziewane?
Czekolada jest kwintesencją słodkości. Słodyczą, która zawładnęła gustami ludzi na całym świecie. Zawsze była ceniona za niepowtarzalne walory smakowe. Wytwarzana jest pod wieloma różnymi postaciami, w wielu smakach i odmianach. Jedną z bardziej atrakcyjnych jest czekolada nadziewana. Z czego jest produkowana i w jaki sposób? Przeczytaj, a jeszcze z większą chęcią sięgniesz po następną tabliczkę.
Z czego i w jaki sposób wytwarza się czekoladę?
Surowcem do produkcji czekolady są ziarna kakaowca. Po ich zerwaniu poddaje się je bardzo krótkiej fermentacji w specjalnych zbiornikach. Następnie są suszone, a w kolejnym etapie prażone w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zyskują charakterystyczny smak i aromat. Po wysuszeniu, pozbawieniu łusek i skruszeniu poddaje się je procesowi, dzięki któremu uzyskują konsystencja gęstego płynu. Czekolada jest mieszana, prasowana i ugniatana oraz na zmianę podgrzewana i oziębiana. Poprawia to jej konsystencję i wygląd. Końcowym etapem produkcji czekolady jest jej formowanie i schładzanie. Po konfekcjonowaniu trafia do sklepów, by cieszyć podniebienia jej amatorów pod każdą szerokością geograficzną.
Linie technologiczne do produkcji czekolada
Do wyrobu tabliczek czekoladowych stosuje się profesjonalne linie do produkcji czekolady i mas czekoladowych. Składają się one z wielu specjalistycznych urządzeń. Najważniejszym z nich jest zbiornik do czekolady, służący do jej odpowiedniego podgrzania. Inny elementem linii jest tzw. temperówka, odpowiedzialna za wstępną krystalizacji zawartego w czekoladzie masła kakaowego. Kolejnym urządzeniem jest konsza, służąca do emulgowania składników masy czekoladowej oraz odparowania nadmiaru wody. Bardzo ważne są także urządzenia do mielenia składników, oblewarki, tunele i komory chłodnicze. Przegląd maszyn do produkcji wyrobów czekoladowych można znaleźć na stronie dystrybutora urządzeń do produkcji cukierniczej BMC Polska z Warszawy.
Produkcja czekolad nadziewanych
Czekolada nadziewana jest nie mniej popularna i ceniona niż czekolada twarda. Szczególnie dlatego, że kusi mnogością smaków i zaskakuje atrakcyjnością nadzienia. Sama produkcja czekolady nadziewanej nie różni się niczym szczególnym z tą różnicą, że w jej środku znaleźć się musi nadzienie. Do tego potrzebna jest specjalistyczna linia produkcyjna do pralin i czekolad nadziewanych, której zadaniem jest odpowiednie oblanie nadzienia masą czekoladową. Dobrym przykładem takiej linii produkcyjnej są maszyn firmy Pomati. Jest ona liderem w produkcji urządzeń do celów cukierniczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana