Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak powstają aromaty spożywcze?
Z aromatami spożywczymi można spotkać się, na co dzień w większości produktów dostępnych na rynku. Wytwarzane są w oparciu o dostęp do naturalnych składników, do których można zaliczyć między innymi ekstrakty roślinne. Sam proces ich powstawania jest niezwykle skomplikowany – jednak można go porównać na przykład do tworzenia zapachów. Te dwa przypadki są do siebie bardzo zbliżone.
Aromaty spożywcze – co należy wiedzieć o ich produkcji?
Produkcja aromatów spożywczych wymaga przede wszystkim odpowiedniej wiedzy. Każda esencja jest kombinacją dwóch elementów, które podczas produkcji muszą być ze sobą odpowiednio połączone, aby mogły oddziaływać na zmysły. Mowa tutaj o smaku oraz zapachu. Aromaty mogą zostać podzielone na kilka podstawowych grup, gdzie głównym kryterium jest przede wszystkim rodzaj wykorzystanych do stworzenia produktów oraz zastosowanej metody. Poszczególne związki będące bazą aromatów mogą powstawać w oparciu o trzy kategorie:
- chemiczną,
- fizykochemiczną,
- biotechnologiczną.
Aspekty prawne procesu powstawania aromatów spożywczych
Specjalista z firmy IPRA POLSKA Sp. z o.o. zauważa: Chociaż sposób powstawania baz aromatycznych może wydawać się niebezpieczny, podobnie jak w przypadku każdej kwestii związanej z żywnością, również i tutaj konsumenci chronieni są przez odpowiednie regulacje prawne. Polska, jako członek Unii Europejskiej stosuje się do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 roku. Dotyczy ono środków aromatyzujących oraz niektórych składników żywności stosowanych w produktach gotowych do spożycia.
W praktyce oznacza to, że firma zajmująca się produkcją aromatów spożywczych musi bezwzględnie przestrzegać dwóch podstawowych warunków:
- produkowane esencje nie zagrażają życiu konsumenta,
- ich stosowanie nie wprowadza konsumenta w błąd.
Tworzenie aromatów – nie tylko wiedza, ale także doświadczenie
Produkcja aromatów spożywczych wymaga nie tylko odpowiedniej wiedzy, ale również doświadczenia. Istotne jest pozyskiwanie inspiracji, w celu tworzenia niepowtarzalnych kompozycji oddziałujących zarówno na zmysł węchu, jak i smaku. W przedsiębiorstwie wytwarzającym tego typu produkty istotne jest również wychodzenie poza znane schematy, dzięki czemu możliwe jest stworzenie niepowtarzalnych esencji.
Dzięki nowoczesnym metodom produkcyjnym możliwe jest wytwarzanie aromatów z certyfikatem koszerności, jak również produktów halal. Co więcej, otrzymywane są one w różnej formie – proszku, płynu, a nawet i emulsji. Jednak niezależnie od stanu, jaki przyjmują – ich zadaniem jest przede wszystkim podkreślenie smaku. Zastosowanie tych produktów jest niezwykle szerokie. Używa się ich między innymi w tworzeniu specjalnych diet, mających na celu zredukowanie zbędnych kilogramów. Bardzo często służą także w pożywieniu o specjalnym przeznaczeniu, dla osób borykających się z różnego rodzaju chorobami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana