Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak powinna być zaopatrzona hotelowa restauracja?
Wyposażenie i zaopatrzenie hotelowej restauracji składają się na jej sukces. Restauracja na terenie hotelu oprócz tego, że powinna zapewniać jego gościom wyżywienie na wysokim poziomie, musi również przyciągać miłośników dobrego z jedzenia spoza hotelowej listy gości. Pojawia się zatem pytanie, w co powinna być zaopatrzona hotelowa restauracja, aby jej sala zawsze była pełna?
Kuchnia – serce każdej restauracji
W każdym lokalu gastronomicznym, bez względu na to, czy jest nim małe bistro czy też duża hotelowa restauracja, kuchnia stanowi jego centrum, gdyż to od niej w dużym stopniu zależy, czy goście, odwiedzający lokal, wyjdą z niej zadowoleni.
W dobrej restauracji posiłki powinny być zarówno smaczne, jak i zdrowe. Bardzo ważny jest również sposób ich podania. Aby goście mogli cieszyć się smakiem oraz widokiem zamówionych dań, nie zasypiając wcześniej w oczekiwaniu na nie, kuchnia musi działać szybko i sprawnie. Do tego zaś potrzebuje odpowiedniego zaopatrzenia we właściwe produkty spożywcze oraz w odpowiedni sprzęt. Tak, jak sprawnie działające serce, zaopatruje w krew cały nasz organizm, tak sprawnie działająca kuchnia dostarcza smacznych posiłków wszystkim obecnym w sali gościom restauracyjnym.
Smaczna i zdrowa kuchnia w hotelowej restauracji
Produkty, z których powstają restauracyjne dania zawsze powinny być świeże i jak najmniej przetworzone. Najlepiej jest, kiedy pochodzą one od lokalnych dostawców i hodowców. Wówczas możemy mieć bowiem pewność, że otrzymujemy świeże i wysokiej jakości produkty. Dodatkowo kupując u lokalnych przetwórców wspieramy regionalną gospodarkę, a pozyskane warzywa, owoce, mięsa czy przetwory zapewniają restauracyjnej kuchni smaki oraz zapachy regionu, co stanowi kolejną ich wielką zaletę – wyjaśnia nasz rozmówca, menedżer restauracji w Hotelu JF Duet w Goleniowie.
Hotelowa restauracja – szybko i estetycznie podane dania
Smak potraw to jednak nie wszystko. Ważny jest bowiem również ich sposób oraz czas podania. Aby kucharze mogli przygotować na czas odpowiednią ilość potraw i wydać je w estetycznej postaci muszą dysponować odpowiednim sprzętem. Nawet najwybitniejszy szef kuchni bez właściwych urządzeń kuchennych i pomocy współpracowników nie będzie w stanie wydać wszystkich dań tak, aby goście opuścili lokal z uśmiechem i z chęcią do niego wrócili.
Dlatego też niezwykle istotne jest to, aby nie oszczędzać na wyposażeniu kuchni. Braki w niej zawsze wyjdą i szybko odbiją się na powodzeniu restauracji hotelowej. W dobrej kuchni nie może zatem zabraknąć takich sprzętów jak m.in. wysokiej jakości piece, szafy chłodnicze czy solidne garnki oraz naczynia kuchenne.
Jak widać wiele czynników składa się na sukces restauracji hotelowej, a odpowiednie zaopatrzenie jest jednym z nich.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana