Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak odpowiednio dobrać drewno kominkowe
Ogień w kominku kojarzy nam się z ciepłem domowym i szczęściem rodzinnym, toteż często się na niego decydujemy. Wyzwaniem jest nie tylko wybór najpiękniejszego i najlepiej działającego kominka, ale też jego eksploatacja. Odpowiedni dobór drewna kominkowego przedłuży sprawne działanie kominka i oszczędzi nam kosztów. W szczególności zwróćmy uwagę na tzw. pozorne oszczędności.
Przede wszystkim wybierajmy drewno z drzew liściastych. Drewno z iglastych zawiera więcej żywicy, co podczas spalania wpływa na szybsze niszczenie paleniska kominka i komina. Najdłużej pali się jabłoń, grab i cis. Najczęstsze błędy początkujących właścicieli kominków to kupno drewna „na ilość” zamiast „na jakość”. Kupujemy drewno jak najświeższe, bo świeżość produktu dobrze nam się kojarzy. Tymczasem bywa, że drewno jest jak wino – musi trochę poleżeć, by zyskać na swej wartości.By wybrać najlepsze drewno kominkowe, warto wziąć pod uwagę kilka czynników – radzi znawca z przedsiębiorstwa drzewnego Sławland.Radzi zwrócić uwagę na:
- stopień wysuszenia drewna,
- szybkość przesuszania,
- zawartość kory,
- twardość,
- gęstość,
- łupliwość.
Dobra kaloria
Przez kaloryczność drewna rozumie się jego ekonomiczność . Naprawdę suche drewno kominkowe jest twarde i oddaje więcej ciepła. Spala się mniejszym płomieniem i płonie dłużej niż mokre. Jeśli suszenie drewna musi trwać długo, potrzebujemy miejsca do jego składowania pod dachem. W zależności od rodzaju drewna okres ten trwać może kilka miesięcy albo nawet dwa-trzy lata. Warto się zastanowić, czy mamy gdzie je składować, co bardziej nam się opłaca z ekonomicznego punktu widzenia – kupienie dobrze wysuszonego drewna kominkowego czy składowanie u siebie. Zawartość kory to kolejny czynnik obniżający wartość opału – im większa zawartość, tym niższa wartość opałowa produktu. Jeśli drewno kominkowe ma dużo kory, powinniśmy go zamówić 2-3 razy więcej niż wówczas, gdy jej nie ma.Coś za coś
Suche drewno kominkowe jest twardsze i gęstsze, więc bardziej wydajne. Ale twarde drewno kominkowe ciężej jest porąbać na małe kawałki, mieszczące się w kominku. Wtedy trzeba zainwestować w porządne narzędzia (ostra siekiera z odpowiednio dobranym trzonkiem) i odnaleźć się w roli pana/pani domu, mających siłę na rąbanie drewna do domowego paleniska. Rodzaj drewna również ma znaczenie – łatwiej uporać się samemu np. z drewnem z brzozy. Oczywiście można też zamówić drewno porąbane na małe kawałki i nie przejmować się jego łupliwością.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana