Artykuł sponsorowany

Jak kompostować odpadki kuchenne?

Jak kompostować odpadki kuchenne?

Kompostowanie stało się modne – i bardzo dobrze! Ten tradycyjny system „recyklingowania” odpadów sprawdza się nie tylko na terenach wiejskich, ale też coraz częściej w centrach dużych miast. Niewielkie kompostowniki, które nadają się nawet do małych kuchni w mieszkaniach w blokach, cieszą się coraz większą popularnością w dobie trendu less waste i zero-waste.

Wielka moc kompostu

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, ile śmieci generujemy? Jak się okazuje, odpady biodegradowalne stanowią około 70% wszystkich produkowanych w gospodarstwie domowym śmieci. Jeśli weźmie się pod uwagę, że wszystkie je można ponownie wykorzystywać, to można pozytywnie się zaskoczyć.

Ponadto, po oddzieleniu resztek jedzenia, można swobodnie i efektywnie posegregować nawet 95% pozostałych śmieci, które trafiają do kosza. Przy czym z tony odpadów biodegradowalnych można wyprodukować aż 300-400 kg kompostu. Tak więc kompostowanie naprawdę się „opłaca”.

Warto wiedzieć, że kompost od wieków wykorzystywany jest jako źródło naturalnego, a przede wszystkim dostępnego za darmo nawozu. Jak tłumaczy ekspert ze sklepu Mikro Em:

Można go wykorzystać głównie do użyźnienia gleby – nie tylko tej w ogrodzie, ale także tej w doniczkach. Ta wiadomość ucieszy zwłaszcza miłośników domowej florystyki, których z roku na rok przybywa – podobnie jak wielbicieli naturalnego stylu życia.

Jak wykorzystać kompost?

Kuchenne odpadki wspaniale nadają się do kompostowania, a poszczególne z nich mają ciekawe właściwości. Skórki z jabłek, normalnie wyrzucane na śmietnik (a więc marnowane), wspaniale pobudzą rośliny kwitnące do tworzenia nowych pąków. Z kolei skórki bananów
i obierki ziemniaków doskonale sprawdzą się do użyźnienia gleby, na której rosną papryka, pomidory czy ogórki. A przecież takie warzywa coraz częściej uprawia się na balkonach.

Jeśli masz do dyspozycji ogródek działkowy, to na grządkach można rozsypać wysuszone i rozdrobnione skorupki jajek, które zwiększą wydajność warzywno-owocowych grządek.

Z kolei łupiny z czosnku i cebuli wzmocnią wątłe rośliny, które wymagają kompleksowej regeneracji.

Jak „zabrać się” za domowe kompostowanie?

Na rynku dostępne są dziś specjalne pojemniki do kompostowania oraz kompostowniki kuchenne. Te mniejsze nadają się na przykład pod zlew kuchenny, czyli tam, gdzie zazwyczaj i tak znajduje się kosz na śmieci. Większe kompostowniki, które – z racji gabarytów – stwarzają większe możliwości, rewelacyjnie spisują się na balkonie. Dla lepszych efektów, można do kompostownika wpuścić dżdżownice, najlepiej kalifornijskie. Bez obaw – nie wydostaną się one z pojemnika.

Trzeba jednak pamiętać o tym, by do kompostownika nie wrzucać kości, resztek z mięsa, tłustych odpadków oraz resztek po chorych roślinach, bo osiągnie się efekt odwrotny od zamierzonego.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.