Artykuł sponsorowany

Jak i czym odkamieniać ekspres do kawy?

Jak i czym odkamieniać ekspres do kawy?

Odkamienianie ekspresu do kawy powinno być wykonywane regularnie. Wapniowe osady mogą bowiem powodować uszkodzenia sprzętu, a także niekorzystnie wpływają na smak zaparzanego napoju. Nowoczesne urządzenia powiadamiają o konieczności wyczyszczenia, a proces odbywa się automatycznie. Wystarczy użyć odpowiedniego preparatu i uruchomić właściwą funkcję z menu.

Dlaczego trzeba odkamieniać ekspres?

Producenci ekspresów do kawy zalecają korzystanie z przefiltrowanej wody, która wolna jest od substancji wpływających na smak kawy oraz wapnia, który osadza się w przewodach kawowych. Filtrowanie wody do ekspresu pozwala zatem zapobiegać najczęstszej przyczynie uszkodzeń sprzętu. Niemniej jednak konserwacja urządzenia jest konieczna, aby przedłużyć jego żywotność, a jedną z podstawowych czynności jest właśnie odkamienianie. Jak podkreślają serwisanci ekspresów do kawy z firmy BiCafe, odkamienianie powinno być przeprowadzane co 200 filiżanek, zatem jego częstotliwość zależna jest od intensywności eksploatacji.

Czym odkamieniać ekspres do kawy?

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów do odkamieniania. Przed zakupem odpowiedniego środka warto zapoznać się z zaleceniami producenta. W sprzedaży są środki odkamieniające w postaci gotowych do użycia substancji. Często stosowane są także domowe mikstury na bazie octu, kwasku cytrynowego i sody, które jednak mogą powodować uszkodzenia podzespołów ekspresu.

Jak odkamieniać ekspres do kawy?

Aby odkamienić ekspres do kawy, powinno się najpierw wyciągnąć i przepłukać pojemnik na wodę. Następnie należy uzupełnić zbiornik wodą i rozpuścić w nim preparat. Po 15 minutach odkamieniacz powinien być już całkowicie rozpuszczony, zatem można uruchomić urządzenie, wybierając z menu funkcje odkamieniania. W ekspresach mniej zaawansowanych wystarczy włączyć cykl parzenia kawy. Profesjonalne preparaty pozwalają na bardzo dokładne i szybkie usunięcie osadów wapniowych z przewodów.

Domowe sposoby odkamieniania nie są zalecane przez producentów sprzętu, ponieważ mogą być przyczyna poważnych awarii. Przede wszystkim, mikstury z kwasku cytrynowego, sody i octu ciężko domyć. Domowe preparaty pozostawiają osad na przewodach kawowych, który następnie trzeba dokładnie wypłukać. Zapach octu może długo utrzymywać się w przewodach kawowych, co niesie negatywny skutek dla aromatu kawy. Co więcej, działanie octu przyspiesza degenerację silikonowych uszczelek znajdujących się w podzespołach sprzętu. 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.