Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak działają nowoczesne przetwórnie drobiu?
Jakość produktów drobiowych w dużej mierze zależy od sposobu ich wytworzenia. Nowoczesne technologie rozbioru i przetwórstwa drobiu pozwalają na zwiększenie standardów wszystkich procesów w przetwórniach drobiu. Przy okazji jest to duży wyróżnik na tle konkurencji, która nierzadko zajmuje się przetwarzaniem mięsa kurczaków z tradycyjnego chowu, faszerując je groźnymi dla organizmu człowieka antybiotykami. Sprawdzamy zatem, jak działają nowoczesne przetwórnie drobiu.
Dlaczego warto unowocześnić przetwórnię drobiu?
Duża ilość przetwórni drobiu, próbując nadążyć za nowymi rozwiązaniami w obszarze produkcji wysokiej jakości mięsa, kontroluje wszystkie etapy procesu hodowli kurcząt, przeprowadza remonty, unowocześnia stanowiska pracy i wprowadza nowoczesne technologie rozbioru oraz przetwórstwa drobiu. Są to niezbędne czynności, które przenoszą przedsiębiorstwa na wyższy poziom i pozwalają na większy komfort życia kur i kurcząt, co wpływa także na samopoczucie klientów. Nie od dziś wiadomo, że mięso kurczaków z tradycyjnego chowu, przetwarzane później z dbałością o empatię i higienę, smakuje najlepiej i nie przyczynia się do rozwoju różnego rodzaju chorób. Warto o tym pamiętać, projektując nową przetwórnię drobiu lub unowocześniając już istniejącą.Warunki życia kur decydują o jakości mięsa
Przede wszystkim należy zadbać o zaufanych i sprawdzonych dostawców (często są to kolejne pokolenia rodzin posiadających fermy) i obserwować dokładnie wszystkie etapy procesu hodowli kurcząt. Począwszy od temperatury w kurnikach i jakości ściółki, przez urządzenia do karmieni i pojenia, po odpowiednią wentylację i przestrzeń dla kurcząt do swobodnego chodzenia. Wszelkie informacje o pisklętach oraz paszy, która zostaje im podana, są bardzo ważne w kontekście przyszłego przetwórstwa. W Polsce obowiązuje bowiem całkowity zakaz stosowania dodatków hormonalnych do pasz. Niezwykle ważne są także warunki transportu kurcząt do zakładu przetwórstwa drobiu, które muszą zapewnić dobrostan zwierząt. W trosce o najwyższą jakość samochód do przewozu jest oceniany przez weterynarza, a hodowca musi każdorazowo przedstawiać świadectwo zdrowia zwierząt.Szybkie i wydajne systemy przetwórcze
Kolejnym ważnym aspektem, który wpływa na jakość produktów mięsnych, są urządzenia i linie, umożliwiające komfortową i higieniczną pracę. Gwarantują to m.in.:- systemy podwieszania i rozbioru drobiu,
- urządzenia do oddzielania kości,
- naważarki wielogłowicowe,
- wagi kontrolne,
- linie hermetyzacji tacek,
- skanery,
- maszyny foliujące,
- wiązarki,
- urządzenia do polew glazurowych,
- systemy dozujące, klasyfikujące, kontroli rentgenowskiej i detekcji metalu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana