Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak działają analizatory mleka?
Producenci mleka dążą do tego, by ich produkty wykazywały się wysoką jakością i były pozbawione bakterii. Jednak mleko wydostające się z wymion może zostać bardzo łatwo zanieczyszczone przez różne czynniki zewnętrzne. Dlatego niezbędne jest jego badanie. Można to zrobić w laboratoriach lub samodzielnie przy użyciu odpowiedniego sprzętu. Tłumaczymy, jak działają takie analizatory.
Działanie analizatorów krok po kroku
Nowoczesne inkubatory są dostosowane do użytkowników, którzy nie posiadają specjalistycznej wiedzy, dlatego przeprowadzenie testu nie jest trudne. Pierwszy krok to oczywiście podłączenie inkubatora do zasilania. Następnie trzeba włączyć tryb grzania, co można zrobić za pomocą określonego przycisku. Gdy urządzenie się grzeje, sygnalizuje to za pomocą migania światełek. Przy osiągnięciu pożądanej temperatury lampki przestaną migać. Dla testów Charm Dip Test do oznaczania antybiotyków w mleku optymalną temperaturą jest 56oC. Inkubator może posiadać także miejsce na termometr, dzięki czemu jest możliwość samodzielnego zbadania temperatury.
Różne rodzaje inkubatorów
Stanowisko aktualnego pomiaru od pozostałych stanowisk wyróżnione jest kolorem światła. Inkubacja trwa 10 minut. Po tym czasie następuje sygnał dźwiękowy oraz miganie światełka, które informują użytkownika o tym, że test należy odczytać w ciągu 5 minut. Później stanie się on niezdatny do odczytu. Producenci oferują także inkubatory grzewcze, które posiadają timer i wyświetlają temperaturę. Co więcej, przygotowane są na 12 stanowisk. Pracownik firmy „Hard Chris” Krzysztof Tomera w Białymstoku mówi:
Tryb pracy przeważnie jest podobny. Mogą jednak występować drobne zmiany w sygnalizacji poszczególnych etapów. Do każdego urządzenia jest dołączona instrukcja, dlatego obsługa nie powinna sprawiać problemów.
Używanie sprawdzonych testów
Podczas analizy mleka należy używać testów, które są uznane w przemyśle mleczarskim. Można to sprawdzić poprzez wystawienie pozytywnej opinii przez Państwowy Instytut Weterynaryjny. Należą do nich m.in. testy Charm Dip Test, które dodatkowo zostały umieszczone w wykazie wyrobów do diagnostyki in vitro stosowanych w medycynie weterynaryjnej. Wykrywają one antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracyklin na poziomie Unii Europejskiej lub Unii Celnej w mleku surowym. Dlatego Charm Dip Test są powszechnie stosowane w krajach europejskich, a także w Rosji. Test inkubacyjny zajmuje tylko 10 minut, co jest znaczną oszczędnością czasu w stosunku do dostarczania próbek do laboratoriów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana