Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak dobrać wino do posiłku – poradnik smakosza
Nie od dziś wiadomo jak najprościej popsuć wspaniały obiad i wykwintną kolację. Zwyczajnie – wybierając nieodpowiednie wino! Różne odmiany tego trunku zupełnie inaczej łączą się z konkretnymi posiłkami, wino białe i czerwone, wytrawne i słodkie, półwytrawne, czy… jakie? Dobierając właściwe wino podkreślimy smak naszych dań.
Wino czerwone
Czerwone wina mają nieco cięższy, intensywniejszy charakter. W smaku przeważnie bardziej wyraziste, nie powinny być łączone z delikatnymi potrawami, których smak i aromat mogą czasem stłumić. Czerwone wino lepiej komponuje się z ciemnym, czerwonym mięsem, warzywami, pasuje do mocniej doprawionej dziczyzny, gęstych sosów a nawet do mięsnego i warzywnego bulionu. Warzywami, które z winem czerwonym smakują najlepiej są przede wszystkim te naturalnie pikantne oraz doprawione. Smażone, pieczone i grillowane mięso, oraz ryby na pewno „polubią się” z czerwonym wytrawnym. Delikatniejsze wina czerwone można podać do dań z kaczką, czerwone pasuje też do kurczaka i indyka. Łagodniejszy gatunek tego wina charakteryzuje wyczuwalna nuta owocowa w smaku i zapachu. Do ostrego i twardego pleśniowego sera można na francuską modłę dodać wyraziste czerwone wino. Dojrzałym winem dobrze rozkoszować się przed posiłkiem, lub np. po uroczystej kolacji. Wówczas bardziej docenimy jego niepowtarzalny smak i zapach. Wino najlepiej kupować w wyspecjalizowanym sklepie, np. WINNICE EU, gdzie możemy uzyskać podpowiedzi sprzedawcy odnośnie przechowywania lub łączenia tego konkretnego wina z jedzeniem.Wino białe
Wina białe na ogół nie dominują smakowo nad potrawą – są jej uzupełnieniem, dodają charakteru. Białe wino pasuje do jasnego mięsa (również gotowanego na parze), białych sosów używanych do sałatek i surowych warzyw. Kwaśne i wytrawne białe smakuje dobrze również jako prolog do posiłku składającego się np. z ryb w lekkich sosach, skropionego cytryną bukietu sałat i serów. Półwytrawne białe wino smakuje lepiej z makaronami, delikatnym pasztetem (np. z królika), cielęciną i grzybami. Słodkie białe przyjemnie wypić jako aperitif przed kawą, dobrze łączy się też z owocami – nie tylko słodkimi. Kwaśne, zielone jabłko, chrupiąca gruszka i twardy, ale soczysty grapefruit – to z pewnością idealne towarzystwo dla białego, słodkiego, lub pół-słodkiego wina.Wina musujące
Wina musujące można śmiało łączyć z dowolnymi posiłkami, pić również samo na wyjątkowe okazje i bawić się zestawianiem ich z likierami i sokiem. Decydując się na kilka rodzajów win należy pamiętać, by nie stworzyć wrażenia chaosu – wina białe podajemy przed czerwonymi. Ze względu na delikatniejszy smak mają one zadanie pobudzić kubki smakowe i przygotować na nieco cięższe wino czerwone. Wytrawne najlepiej pić przed słodkim a starsze – po młodszym. Przede wszystkim kieruj się własnym gustem, upodobaniami i intuicją. Sztywne reguły nie uwzględniają indywidualnego wyczucia smaku! Możliwe, że samodzielnie stworzysz ze swoich potraw i win najbardziej interesujący mix a pewność w serwowaniu całości zawsze zadziała (np. na gości) najlepiej. Zawsze pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu wina, podawaniu go w najkorzystniejszej dla danego gatunku temperaturze i pasujących do nich kieliszkach.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana