Artykuł sponsorowany

Jak dobrać wino do posiłku – poradnik smakosza

Jak dobrać wino do posiłku – poradnik smakosza

Nie od dziś wiadomo jak najprościej popsuć wspaniały obiad i wykwintną kolację. Zwyczajnie – wybierając nieodpowiednie wino! Różne odmiany tego trunku zupełnie inaczej łączą się z konkretnymi posiłkami, wino białe i czerwone, wytrawne i słodkie, półwytrawne, czy… jakie? Dobierając właściwe wino podkreślimy smak naszych dań.

Wino czerwone

Czerwone wina mają nieco cięższy, intensywniejszy charakter. W smaku przeważnie bardziej wyraziste, nie powinny być łączone z delikatnymi potrawami, których smak i aromat mogą czasem stłumić. Czerwone wino lepiej komponuje się z ciemnym, czerwonym mięsem, warzywami, pasuje do mocniej doprawionej dziczyzny, gęstych sosów a nawet do mięsnego i warzywnego bulionu. Warzywami, które z winem czerwonym smakują najlepiej są przede wszystkim te naturalnie pikantne oraz doprawione. Smażone, pieczone i grillowane mięso, oraz ryby na pewno „polubią się” z czerwonym wytrawnym. Delikatniejsze wina czerwone można podać do dań z kaczką, czerwone pasuje też do kurczaka i indyka. Łagodniejszy gatunek tego wina charakteryzuje wyczuwalna nuta owocowa w smaku i zapachu. Do ostrego i twardego pleśniowego sera można na francuską modłę dodać wyraziste czerwone wino. Dojrzałym winem dobrze rozkoszować się przed posiłkiem, lub np. po uroczystej kolacji. Wówczas bardziej docenimy jego niepowtarzalny smak i zapach.  Wino najlepiej kupować w wyspecjalizowanym sklepie, np. WINNICE EU, gdzie możemy uzyskać podpowiedzi sprzedawcy odnośnie przechowywania lub łączenia tego konkretnego wina z jedzeniem.

Wino białe

Wina białe na ogół nie dominują smakowo nad potrawą – są jej uzupełnieniem, dodają charakteru. Białe wino pasuje do jasnego mięsa (również gotowanego na parze), białych sosów używanych do sałatek i surowych warzyw. Kwaśne i wytrawne białe smakuje dobrze również jako prolog do posiłku składającego się np. z ryb w lekkich sosach, skropionego cytryną bukietu sałat i serów. Półwytrawne białe wino smakuje lepiej z makaronami, delikatnym pasztetem (np. z królika), cielęciną i grzybami. Słodkie białe przyjemnie wypić jako aperitif przed kawą, dobrze łączy się też z owocami – nie tylko słodkimi. Kwaśne, zielone jabłko, chrupiąca gruszka i twardy, ale soczysty grapefruit – to z pewnością idealne towarzystwo dla białego, słodkiego, lub pół-słodkiego wina.

Wina musujące

Wina musujące można śmiało łączyć z dowolnymi posiłkami, pić również samo na wyjątkowe okazje i bawić się zestawianiem ich z likierami i sokiem. Decydując się na kilka rodzajów win należy pamiętać, by nie stworzyć wrażenia chaosu – wina białe podajemy przed czerwonymi. Ze względu na delikatniejszy smak mają one zadanie pobudzić kubki smakowe i przygotować na nieco cięższe wino czerwone. Wytrawne najlepiej pić przed słodkim a starsze – po młodszym. Przede wszystkim kieruj się własnym gustem, upodobaniami i intuicją. Sztywne reguły nie uwzględniają indywidualnego wyczucia smaku! Możliwe, że samodzielnie stworzysz ze swoich potraw i win najbardziej interesujący mix a pewność w serwowaniu całości zawsze zadziała (np. na gości) najlepiej. Zawsze pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu wina, podawaniu go w najkorzystniejszej dla danego gatunku temperaturze i pasujących do nich kieliszkach.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.