Artykuł sponsorowany

Jak dobierać wino do jedzenia?

Jak dobierać wino do jedzenia?

Dobrze dobrane do serwowanej potrawy wino potrafi podkreślić jej smak, wydobyć to, co w nim nieoczywiste, a także samo objawić w tym połączeniu swoje najlepsze cechy. I odwrotnie – niekorzystne zestawienie jest w stanie sprawić, że nie będzie smakował nam ani posiłek, ani podane do niego wino. Zanim więc będziemy doświadczeni na tyle, by móc przeprowadzać śmiałe eksperymenty, zdajmy się na zestaw wskazówek przedstawionych poniżej.

Jeszcze do stosunkowo niedawna sprawa wydawała się prosta: wino białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs czerwonych, a słodkie do deserów. Kurczowe trzymanie się jednak tego schematu może odebrać nam wiele przyjemności płynącej z poznawania bogactwa smakowych doznań. U podstaw powyższej „reguły” stoi natomiast słuszne skądinąd założenie, że ani wino nie powinno przyćmiewać swoją mocą i złożonością towarzyszącej mu potrawy – ani na odwrót.

Wino winu nierówne

Istnieją jednak wina białe, jak na przykład gewurztraminer, viognier czy też dojrzewające w beczce, które do sałatek, owoców morza bądź delikatnego drobiu okażą się zbyt bogate. Z powodzeniem za to łączyć je można z ptactwem mocniej przyprawionym (w tym dzikim), a także z delikatnym czerwonym mięsem w jasnym sosie.
W takich zestawieniach sprawdzą się też wina różowe – dodaje przedstawiciel dystrybuującej wino firmy WINE4YOU.
Również czerwień w kieliszku przybierać może bardziej i mniej wyrazisty charakter. Co innego podamy więc do łagodnej cielęciny, a co innego do intensywnie doprawionej dziczyzny z grzybami. Wino dobrać możemy na zasadzie podobieństw aromatów i smaków lub wręcz przeciwnie – kontrastując je z tym, co znajdzie się na talerzu. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że druga opcja bywa znacznie trudniejsza, poza tym sukces w dużej mierze zależy tu od indywidualnych preferencji ucztującego.

Reguły dobrego smaku

Jeśli w potrawie pojawia się kilka różnych smaków, wybierając wino, kierujmy się głównym składnikiem – albo sosem, jeżeli jest obecny. Zwłaszcza zaś gdy bazuje on właśnie na winie, spokojnie możemy rozlać ten sam trunek w kieliszki. Kiedy natomiast danie jest wyjątkowo tłuste, warto rozważyć zaserwowanie do niego wina o większej zawartości alkoholu, bo ułatwi trawienie. Początkującym – i nie tylko – przyda się na pewno znajomość prawideł dotyczących wzajemnego oddziaływania poszczególnych smaków na siebie. Nie zestawiajmy win bogatych w taniny z potrawami o gorzkim smaku, bo gorycz tylko się spotęguje. Za to gdy podamy je do dań słonych, sól zneutralizuje ich kwasowość i gorycz, wydobywając pełnię smaku. Wino o dużej kwasowości zrównoważy z kolei ciężar potraw, kwaśne produkty podkreślą natomiast słodycz wina.

Wyjątki i eksperymenty

Wino z zasady słodkie zarezerwowane jest do deserów. W przeciwnym razie wydobyłoby na pierwszy plan nieprzyjemne nuty dań wytrawnych. Istnieją tutaj wyjątki, takie jak chociażby serwowanie słodkiego wina z Sauternes albo porto do intensywnej gorgonzoli. Na początku przygody z winem nie ma jednak co sobie komplikować życia. Stosując się do powyższych rad, dokonamy raczej bezpiecznych wyborów – warto więc z nich skorzystać, racząc gości obiadem. Sami zaś z czasem koniecznie zacznijmy eksperymenty. Z pewnością bowiem natrafimy kiedyś na połączenie sprzeczne z wszelkimi regułami, a mimo to idealnie trafiające w nasz gust. Na tym właśnie między innymi polega czar i bogactwo winnego świata.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.