Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak dbać o szkło barmańskie?

Spis treści
- Po pierwsze – czyszczenie szkła barmańskiego
- Po drugie – polerowanie szkła barmańskiego
- Po trzecie – odpowiednie przechowywanie i transportowanie szkła barmańskiego
Szkło należy do najistotniejszych elementów wyposażenia baru. To w nim podajemy zimne piwo lub wykwintne drinki klientom. Dzięki odpowiedniemu dbaniu o szkło prace w barze będą przebiegały znacznie sprawniej, można zaoszczędzić czas i pieniądze, a klienci chętnie będą wracać. Aby tak się stało, należy wiedzieć, jak czyścić, przenosić i przechowywać szkło barmańskie. O tym, jak to robić, dowiesz się z tego artykułu.
Po pierwsze – czyszczenie szkła barmańskiego
Mycie szkła to codzienność w każdym barze. Warto zadbać o to, aby było ono skuteczne i oszczędne. Czyste pokale, szklanki czy kieliszki zapewniają nie tylko o higienie w lokalu, ale są też gwarancją najlepszego smaku. Brudne, zmatowiałe szkło z zaciekami może skutecznie zniechęcić klientów oraz naruszyć reputację baru.
Jeżeli dysponujemy szkłem dostosowanym do zmywarek, możemy je myć w specjalnej zmywarce do szkła, zwanej też zmywarką gastronomiczną. Jest to wygodne rozwiązanie zwłaszcza dla lokali obsługujących duże ilości klientów, ponieważ taka zmywarka może umyć do 2000 szklanek na godzinę, a cykl jej pracy jest krótki. O ile w restauracjach, pizzeriach czy szkolnych i przedszkolnych stołówkach sprawdza się znakomicie, o tyle zakup zmywarki gastronomicznej do baru powinien być starannie przemyślany. Musi mieć ona stosunkowo niską moc i charakteryzować się niską temperaturą mycia. Ze szkłem barmańskim należy obchodzić się delikatnie, aby uniknąć pęknięć i rys, które są nie tylko nieestetyczne, ale i niebezpieczne w użytkowaniu.
Istnieją także ręczne zmywarki do szkła barmańskiego. Różnią się one od pozostałych zmywarek tym, że przystosowane są do pracy w trybie przenośnym – można z nich korzystać w zlewie, na ociekaczu czy na blacie. Są o wiele mniejsze od standardowej zmywarki, więc znalezienie odpowiedniego miejsca na zmywarkę ręczną nie stanowi problemu dla właściciela baru. Możliwe jest także zabudowa zmywarki poprzez wpuszczenie w blat po wycięciu niewielkiego otworu. Ponadto na rynku dostępne są zmywarki ręczne posiadające dwie dodatkowe, niezaprzeczalne zalety: można w nich myć szklanki i pokale o pojemności nawet 1 litra, a także wyposażone są w funkcję zraszania szkła. Funkcja ta jest niezwykle przydatna podczas serwowania piwa – pozwala oczyścić szkło z niewielkich drobinek kurzu, które mogły dostać się do pokala już po jego umyciu, a także dodatkowo schładza pokal i zmniejsza tarcie podczas nalewania piwa. Dzięki temu piwo lane jest bardziej równomiernie, a piana i niska temperatura trunku utrzymują się dłużej.
Jak zauważa nasz rozmówca, przedstawiciel marki SPÜLBOY z grupy KEG TECHNIKA:
Wybór odpowiedniej zmywarki to nie wszystko. Niewiele osób wie, że za matowienie szkła odpowiedzialna jest korozja. Istotny jest więc także wybór odpowiedniego środka do czyszczenia szkła barmańskiego, który działa antykorozyjnie i zmiękcza wodę oraz zapobiega powstawaniu osadów mineralnych i skutecznie usuwa uciążliwe zabrudzenia jak ślady po szmince lub osad po kawie czy herbacie.
Po drugie – polerowanie szkła barmańskiego
Klienci zwracają uwagę nie tylko na nieskazitelną czystość szkła, ale i na jego połysk oraz przejrzystość. Czasami szklanki nie wysychają prawidłowo i zostają na nich ślady po wodzie w postaci nieestetycznych zacieków. Równie nieestetycznie wyglądają też ślady palców na szkle. Aby się z nimi rozprawić, wystarczy przetrzeć szkło ścierką z mikrofibry bądź lnu i z użyciem ścierki odstawić je na miejsce.
Po trzecie – odpowiednie przechowywanie i transportowanie szkła barmańskiego
Sposób, w jaki transportowane oraz przechowywane jest szkło, ma znaczący wpływ na jego stan. Miejsce do przechowywania kufli czy kieliszków powinno być oddzielone od blatu roboczego w taki sposób, aby barman nie strącił go podczas przygotowywania drinków i napojów, ale wciąż miał do szkła swobodny dostęp. Ważne jest też, aby odstawiać szkło tak, aby nie było sztaplowane i stało możliwie stabilnie. Warto w tym celu używać np. antypoślizgowych koszy, stanowiących dodatkowe zabezpieczenie dla szklanek.
Przenoszenie szkła barmańskiego również może być pozostawione przypadkowi. Jeżeli chcemy przetransportować wiele sztuk szkła jednocześnie, niezbędne okażą się antypoślizgowe tace, wózki lub kosze. Natomiast jeżeli chcemy przenieść tylko kilka sztuk szklanek, pokali czy kieliszków, musimy robić to pojedynczo, unikając trzymania za czaszę lub stopę. Przenoszenie szkła tzw. bukietami wystawia je na wstrząs mechaniczny – każdy kontakt z innym szkłem bądź obiektem narusza wytrzymałość szkła.
Obok wstrząsu mechanicznego jest jeszcze wstrząs termiczny. Mamy z nim do czynienia, gdy szkło barmańskie wystawione jest na gwałtowne zmiany temperatury, np. gdy wrzucamy lód do szklanki zaraz po wyjęciu jej ze zmywarki. Trzeba powoli dostosowywać szkło do różnych temperatur, każdorazowo umożliwiając mu uzyskanie temperatury pokojowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana