Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak dbać o dobry stan urządzeń piekarniczych?
Aby na półce w sklepie mogło pojawić się świeże i chrupiące pieczywo, piekarnia musi postarać się o odpowiedni sprzęt do jego wypieku. Profesjonalne urządzenia są przeznaczone do produkcji chleba, bagietek, bułek, a nawet do smażenia pączków. Zakup takiego sprzętu to zwykle duża inwestycja. Dlatego należy szczególną uwagę przywiązywać do prawidłowej konserwacji czy czyszczenia takiego wyposażenia.
Dlaczego tak duże znaczenie ma stan urządzeń piekarniczych?
Piece do chleba, urządzenia do wypieku bułek, bagietek to najważniejsze sprzęty w całej piekarni. Ich stan ma kluczowe znaczenie dla jakości wyrobów i funkcjonowania całego zakładu.
Dbając o te profesjonalne sprzęty, można zminimalizować ryzyko ich awarii. Jak nietrudno się domyślić niesprawne urządzenia piekarnicze oznaczają dezorganizację pracy w całym zakładzie, a nawet przestój w produkcji wypieków. Wiąże się to z poważnymi stratami dla firmy. Trzeba też pamiętać, że piekarnia funkcjonuje nie tylko dzięki sprzętom służącym bezpośrednio do pieczenia. Nie można lekceważyć stanu depozytorów do ciasta, krajalnic, wałkownic czy dzielarek.
Piece piekarnicze to urządzenia, które każdego dnia są bardzo intensywnie eksploatowane. Dlatego też trzeba regularnie kontrolować ich sprawność.
„W piecach wykorzystywanych w piekarniach każdego dnia są wypiekane dziesiątki bochenków chleba. W związku z tym nie można traktować po macoszemu ich prawidłowej obsługi i konserwacji. Jednak jeżeli urządzenie piekarnicze odmówi posłuszeństwa, nie trzeba spisywać go na straty. Wystarczy zgłosić się po pomoc do dobrego serwisu. Fachowcy są w stanie zarówno naprawić małą usterkę, jak i przeprowadzić poważniejszy remont” – wyjaśnia ekspert z firmy Guz Technika Piekarnicza.
Na co należy zwrócić szczególną uwagę, wykorzystując urządzenia piekarnicze?
Urządzenia piekarnicze obejmują szeroki wachlarz sprzętów. Są to pojedyncze piece, ale także złożone linie służące do produkcji wypieków.
Aby urządzenia te zachowały swój pierwotny stan na długie lata i były wydaje, konieczny jest ich poprawny montaż. Zadanie takie warto powierzyć specjalistom na co dzień zajmującym się tego typu pracami.
Oprócz tego należy dbać o stan instalacji elektrycznej urządzeń zasilanych prądem. Powinny one też przechodzić regularne kontrole i oględziny mające na celu ocenę sprawności ich mechanizmów. Natomiast do ich czyszczenia należy używać jedynie środków przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle spożywczym.
Chcąc zminimalizować ryzyko usterek, trzeba przestrzegać zasad użytkowania sprzętów określonych przez ich producenta. W przypadku pieca jest to chociażby maksymalny poziom temperatury, jaka może panować w jego komorze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana