Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak dbać o blaty z kamienia naturalnego?
Wykorzystanie kamienia naturalnego w aranżacji wnętrz nadaje im luksusowego charakteru i wyjątkowej urody. Sposobów na wkomponowanie kamienia w przestrzeń domu jest mnóstwo: może zdobić posadzki i ściany, świetnie sprawdza się jako materiał na parapety, ale przede wszystkim doskonale nadaje się na blaty, w tym również kuchenne. Jeśli w twoim domu znajdują się elementy z naturalnego kamienia, musisz wiedzieć, jak o nie dbać.
Polerowane blaty z granitu czy marmuru są nie tylko zachwycająco piękne, ale też bardzo wytrzymałe. Ze względu na dużą twardość i odporność na oddziaływanie wysokich temperatur, świetnie sprawdzają się w kuchni. Jednak aby mieć pewność, że kamienny blat będzie niezmiennie piękny przez długie lata, warto zadbać o jego odpowiednią pielęgnację.
Impregnacja kamiennego blatu
Impregnacja służy zabezpieczeniu blatu przez wnikaniem zabrudzeń w głębokie struktury kamienia oraz przed szkodliwym wpływem wilgoci. Chociaż kamiennym blatom niestraszne są uderzenia tłuczkiem czy ostrze noża, rozlanie mocno barwiących lub kwaśnych substancji może już zaszkodzić. Impregnacja zapobiega więc właśnie powstawaniu trudnych do usunięcia przebarwień.
Zazwyczaj blat poddawany jest impregnacji tuż po zamontowaniu w kuchni przez firmę, która docina kamień na wymagany wymiar, jednak zabieg należy powtarzać mniej więcej raz do roku. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów do impregnacji kamienia naturalnego, toteż podczas zakupu trzeba upewnić się, że sięgamy po środek przeznaczony do konkretnego rodzaju.
Czyszczenie blatu z kamienia naturalnego
Czyszczenie kamiennego blatu nie należy do trudnych zadań, chociaż różne rodzaje kamienia mają różne wymagania – mówi specjalista z HB-POLSKA Sp. z o.o.
Najpopularniejsze blaty z granitu są bardzo twarde, mało porowate i odporne na kontakt z większością substancji spotykanych w kuchniach. Ponieważ ten kamień jest dość odporny na działanie kwasów, ryzyko uszkodzenia blatu granitowego standardowym preparatem czyszczącym jest niewielkie. Do czyszczenia zaleca się zwykłe środki do mycia glazury bądź ceramiki.
Nieco bardziej wymagające są blaty marmurowe. Zaleca się więc przede wszystkim jak najszybsze wycieranie wszystkich rozlanych na nie substancji. Najbardziej niebezpieczne dla marmuru są płyny o odczynie kwaśnym, toteż zalecana jest ostrożność przy wyborze środka czyszczącego. Blat marmurowy najlepiej jest czyścić wilgotną ściereczką, a ewentualnie sięgnąć po płyn do naczyń (nadmiar preparatu należy dokładnie usunąć po oczyszczeniu powierzchni).
Mocno porowata struktura trawertynu i spora nasiąkliwość piaskowca sprawia, że tych kamieni nie stosuje się raczej w kuchniach. Szukając tańszej alternatywy dla marmuru lub granitu, można sięgnąć po blat kwarcytowy, a więc wykonany z konglomeratu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana