Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak dbać o blat z kamienia naturalnego?
Blaty z kamienia naturalnego cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego — są używane nie tylko w kuchni, ale także w łazience czy salonie. Charakteryzują się dużą trwałością i niepowtarzalnym wyglądem. Jednak jak każdy inny materiał, wymaga odpowiedniej konserwacji. Jak zatem należy dbać o blat z kamienia naturalnego?
Charakterystyka kamienia naturalnego
Kamień wykorzystywany do użytku domowego znajduje swoje zastosowanie najczęściej w blatach kuchennych. Jest to szczególnie praktyczne ze względu na ich trwałość: są twardsze niż noże, a więc trudno je porysować. Poza tym taki blat nie wchłania wody ani zanieczyszczeń i bez problemu można na nim postawić gorące naczynie, bowiem nie ulega nagrzewaniu. Warto także pamiętać, że kamienie naturalne cechują się wysoką odpornością na promieniowanie UV, nie trzeba się więc obawiać żadnych odbarwień spowodowanych promieniami słonecznymi.
Przeczytaj również: Rośliny pnące - piękno i funkcjonalność w ogrodzie
Sposoby pielęgnacji
Jest kilka sposób pielęgnacji blatu z kamienia naturalnego. Oto kilka z nich:
- Impregnacja: polega na zasklepieniu mikroszczelin kamienia, co zmniejsza jego chłonność i ułatwia czyszczenie. Impregnacja powinna być przeprowadzona za pomocą specjalnego środka do impregnacji na początku użytkowania blatu, a później raz w roku.
- Czyszczenie: nie należy czyścić blatu kamiennego odtłuszczaczem, środkami na bazie kwasów, alkoholu ani wybielaczem, ponieważ może to doprowadzić do odbarwień, których nie da później się usunąć. Do przecierania najlepiej nada się więc miękka, wilgotna ściereczka.
- Użytkowanie: choć kamień naturalny cechuje się dużą trwałością, warto jest o niego dbać, jak o każdy inny materiał. Dobrze nie pozostawiać mokrych plam, ani nie kroić na nim bezpośrednio. Mimo że trudno go zarysować, usunięcie potencjalnych zniszczeń będzie drogie i czasochłonne.
Rodzaje blatów kamiennych
Najczęściej wybieranym kamieniem jest granit, marmur i piaskowiec. Chociaż sam granit kojarzy nam się z wyłącznie z szarością, istnieje ponad 200 odmian tego kruszcu — każdy więc znajdzie coś dla siebie. W Krakowie swoje usługi obróbki kamienia naturalnego oferuje Zakład Kamieniarski Stanisława Guzika. Jeśli chodzi o wykończenie, tutaj również istnieje wiele możliwości. Choć do kuchni najczęściej wybiera się blat polerowany, ze względu na łatwość czyszczenia, można także pokusić się o blat szczotkowany lub wykończony surowo. W przypadku gdy blat ma stać na zewnątrz, istnieje możliwość wyboru blatu o chropowatej fakturze.
Przeczytaj również: O czym warto pamiętać przy wyborze blatów kuchennych?
Przeczytaj również: Dlaczego warto kupić meble kuchenne na wymiar?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana