Materiał Partnera

Impreza firmowa a alkohol

Impreza firmowa a alkohol

Imprezy firmowe to najlepszy sposób na budowanie przyjacielskich relacji między pracownikami. Wspierają integrację, relaksują i pozwalają oderwać się od codziennych obowiązków zawodowych. Jednak organizacja udanej imprezy firmowej jest niemałym wyzwaniem. Oprócz miejsca, lokalu i menu ważny jest także odpowiednio dobrany alkohol. Sprawdź, jakie trunki wypada serwować na imprezach firmowych. 

Imprezy firmowe – z alkoholem czy bez?

Osoby odpowiedzialne za organizację imprez firmowych często zastanawiają się czy powinien pojawiać się na nich alkohol. Zależy to głównie od charakteru imprezy oraz miejsca, w którym planujemy zorganizować spotkanie. Na pewno, jeśli ma odbyć się ono na terenie zakładu pracy, wówczas nie powinny znaleźć się tam żadne napoje wyskokowe.

Jednak najczęściej imprezy firmowe organizowane są poza miejscem pracy. Dzięki temu pracownicy mogą poczuć się dużo swobodniej. Takie wyjścia mają również zazwyczaj mniej formalny charakter, dlatego przebiegają w swobodnej, przyjacielskiej atmosferze. Sprzyja to zarówno integracji pracowników, jak i budowaniu więzi z firmą czy marką. W takich okolicznościach zwykle serwowany jest także alkohol.

Jaki alkohol wybrać na imprezę firmową?

Rodzaj serwowanego na imprezie alkoholu najczęściej uzależniony jest od miejsca spotkania, charakteru imprezy oraz pory jego podawania. Jeśli spotkanie odbywa się np. w barze, pubie czy lokalu rozrywkowym, najczęściej wybieranym trunkiem jest oczywiście piwo. Oprócz tego w takich miejscach często serwowane są drinki, wino lub mocniejsze trunki. W takich sytuacjach najczęściej sami uczestnicy spotkania decydują o rodzaju zamawianego alkoholu.

Jeśli impreza firmowa ma charakter bankietu, kolacji czy półformalnego spotkania, wówczas należy zadbać o więcej szczegółów. Do tego typu imprez najlepiej sprawdzają się profesjonalne punkty, które pomagają przy jej organizacji, jak np. Astoria Centrum Bankietowe. W takich okolicznościach najczęściej przed głównym posiłkiem podawany jest aperitif. Będą to lekkie trunki, które mają tylko pobudzić apetyt oraz rozluźnić atmosferę, np. po szkoleniu czy konferencji.

Na imprezach firmowych organizowanych w salach bankietowych bardzo często do obiadu podawane jest wino, a po posiłku serwowany jest tak zwany digestif, który pomaga strawić obfite danie. Może to być np. likier czy nalewka. Po zakończonej kolacji, w trakcie trwania imprez biznesowych czy przyjęć firmowych standardem jest serwowanie wina, piwa (również bezalkoholowego), jak i mocniejszych trunków.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję