Artykuł sponsorowany

Ile można zarobić, oddając trzodę chlewną do skupu?

Ile można zarobić, oddając trzodę chlewną do skupu?

Wieprzowina ma największy udział w polskim rynku mięsnym, jednak również hodowcy trzody chlewnej muszą liczyć się z dużą zmiennością podaży i cen na skupach. Rok 2020 nie był dla hodowców łaskawy. Restrykcje związane z epidemią COVID-19 poskutkowały spadkiem popytu, a gospodarstwa znajdujące się w niebieskich strefach ASF nie mogły sprzedawać nawet między kolejnymi lockdownami.

Co wpływa na ceny trzody chlewnej?

Rynek mięsny nie działa w próżni, na ceny skupu trzody wpływa więc wiele czynników, w tym przede wszystkim popyt. Im większe zapotrzebowanie na wieprzowinę, tym droższa trzoda chlewna. Ustalając ceny mięsa, producenci muszą brać pod uwagę możliwości finansowe klientów. Jeśli koszty zakupu żywca i przetworzenia mięsa przewyższają wpływy ze sprzedaży, biznes po prostu się nie opłaca.

W 2020 produkowaliśmy i sprzedawaliśmy mniej wędlin niż w roku poprzednim, klienci chętniej wybierali drób. Pojawiające się w mediach doniesienia o afrykańskim pomorze świń zniechęcały do wyboru wieprzowiny, poza tym drób jest tańszy, a niepewna sytuacja gospodarcza w ogóle zachęcała do oszczędności – zauważa nasz rozmówca z zakładu przetwórstwa mięsnego Herold.

Na cenę trzody chlewnej wpływa też jakość, a przede wszystkim mięsność. Ta oceniana jest po uboju na podstawie klasyfikacji EUROP. Im większa zawartość procentowa mięsa w tuszy, tym większa premia za zwierzę wypłacana jest hodowcy. Czy taki system rozliczania się ze skupem jest opłacalny? Jak najbardziej. Na sprzedaży zwierząt z dobrze utrzymanego, właściwie karmionego stada hodowca zarobi więcej. Skup żywca to opcja dla trzody tuczonej szybko i na tańszych paszach, czego efektem jest wysoka zawartość tłuszczu w tuszy niska w.b.c.

Wzrost cen na skupach trzody chlewnej w 2021 roku

Pierwszy kwartał bieżącego roku przyniósł dynamiczny wzrost cen na skupach trzody chlewnej. Zwiększenie popytu wynika po części z nadziei na zażegnanie pandemii dzięki szczepionkom, Polacy kupowali więcej wędlin w związku z Wielkanocą. Obecnie obserwujemy stabilizację cen żywca i tusz wieprzowych, a nawet drobne spadki. Z badań sondażowych wynika, że w zależności od skupu hodowca może dostać od 6,30 zł do 7,00 zł netto za kilogram tucznika. W przypadku skupu żywca ceny są oczywiście niższe – w ubiegłym tygodniu nie kupowano drożej niż 5,60 za kilogram. Czy takie ceny utrzymają się długo? Zobaczymy. Wiele zależy od… pogody. Im szybciej nastąpi otwarcie sezonu grillowego, równoznaczne z zapotrzebowaniem na kiełbasy i żeberka, tym szybciej należy spodziewać się kolejnego wzrostu cen trzody.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.