Artykuł sponsorowany

Galaretki na bazie agaru – charakterystyka niepowtarzalnych słodyczy

Galaretki na bazie agaru – charakterystyka niepowtarzalnych słodyczy

Galaretki na bazie agaru to słodycze, które sprawdzają się przy wielu okazjach. Warto je podawać podczas urodzin, imienin, spotkań w gronie przyjaciół czy innych imprez okolicznościowych. Nic też nie stoi na przeszkodzie by pełniły rolę deserów serwowanych po obiadach. Dzięki temu, że nie zawierają odzwierzęcej żelatyny, mogą po nie sięgać weganie i wegetarianie. Warto dowiedzieć się więcej o tych galaretkach.

Produkcja galaretek z agarem

Galaretka to wyrób cukierniczy lubiany zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Można podawać ją w pucharkach lub w formie kostek czy też w innych kształtach. Najlepsze owocowe przysmaki na bazie agaru powstają z kilku naturalnych składników. Należy do nich przede wszystkim:

  • woda i cukier,

  • naturalny barwnik jak kurkumina czy koszelina,

  • środek żelujący,

  • w niektórych rodzajach posypka z cukru.

Warto teraz skupić się na środku żelującym, czyli jednym z najważniejszych składników. Jeśli chodzi o interesujące nas galaretki owocowe, zamiast odzwierzęcej żelatyny stosowana jest substancja o nazwie agar. Ma świetne właściwości żelujące i jest mniej kaloryczna od żelatyny.

W przeciwieństwie do tych opartych na tradycyjnej żelatynie, po słodycze na bazie wspomnianego już środka żelującego mogą sięgać weganie i wegetarianie. Dlatego, że agar-agar to substancja pochodzenia roślinnego. Jest pozyskiwana z japońskich krasnorostów występujących w słonych akwenach na dużych głębokościach. Lub też glonów uprawianych w wielu innych częściach świata. Agar jest bezwonny i nie ma koloru, zawiera błonnik i szybko zastyga. Warto wiedzieć, że stanowi bogate źródło wapnia, żelaza jodu, manganu, zawiera też witaminy K, E i z grupy B. Spożywanie galaretek zawierających opisywaną substancją ma pozytywny wpływ na kości. Wspomaga także układ krwionośny, sercowo-naczyniowy oraz mięśniowy.

Pyszne rodzaje galaretek

Wiadomo już, z czego powstają galaretki agarowe. Warto teraz poznać ich rodzaje, produkowane między innymi przez Pracownię Cukierniczą „Plumeria” z Sulejówka w województwie mazowieckim. Podstawą oferty tej firmy są smaczne i kolorowe, naturalne galaretki wielosmakowe. Kolejne ciekawe propozycje to:

  • galaretki wielosmakowe w cukrze,

  • galaretki wieloowocowe,

  • galaretki wieloowocowe w cukrze,

  • galaretki na ciastku,

  • galaretki wieloowocowe obłożone ciastkiem.

Wymienione wyroby nie różnią się wyłącznie smakiem czy dodatkami. Mają różne kształty, dostępne są kostki, cytrynki, półksiężyce, zawijańce, piramidki. To pokazuje, że galaretki na bazie agaru bez problemu wpasują się w gust osób w każdym wieku.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.