Materiał Partnera

Funkcjonalna aranżacja niedużej kuchni – co radzą architekci?

Funkcjonalna aranżacja niedużej kuchni – co radzą architekci?

Osoby projektujące kuchnie na wymiar często stają przed nie lada wyzwaniem. Takim z pewnością jest zagospodarowanie relatywnie małej przestrzeni. Zachowanie maksymalnej funkcjonalności kuchni w połączeniu z estetyką i komfortem użytkowania wymaga nie tylko wiedzy, ale także doświadczenia. Na pewno pomocne może okazać się zastosowanie kilku podstawowych reguł.

Zasada trójkąta roboczego w kuchni

Wszystkie czynności wykonywane w kuchni opierają się na trójkącie roboczym, który ma znacznie ułatwiać organizację pracy w tym pomieszczeniu. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Trójkąt roboczy to sposób ustawienia lodówki, zlewu i kuchenki względem siebie. Najlepiej pokazać to na przykładzie.

Praca w kuchni rozpoczyna się od wyjęcia potrzebnych produktów z lodówki i szafki. Po prawej stronie powinien znaleźć się blat, na którym można wyłożyć te rzeczy. Część z nich wymaga umycia, dlatego tuż obok blatu należy zaplanować zlewozmywak. Umyte w zlewie produkty można przełożyć na znajdujący się fragment blatu sąsiadujący z płytą do gotowania. Ta z kolei musi być umieszczona w takim miejscu, aby przenoszenie ciężkich garnków na blat lub do zlewu było stosunkowo proste. Po lewej stronie lodówki powinna znaleźć się powierzchnia robocza, na której segreguje się produkty przed umieszczeniem w szafkach. Dobrym pomysłem jest zaplanowanie szafki cargo lub szuflad obok lodówki. Dla niższych osób warto zaprojektować obniżony fragment blatu z płytą do gotowania. Dla wyższych osób idealnym rozwiązaniem będzie podwyższenie zlewu.

Tak więc idea trójkąta roboczego ma na celu takie rozmieszczenie lodówki, zlewu i kuchenki, aby praca w kuchni była jak najmniej męcząca. Jednocześnie ustawienie sprzętów pozwala znacząco skrócić czas gotowania.

Rozmieszczenie szafek w małej kuchni

Kluczowym elementem małej kuchni jest rozmieszczenie szafek. Doskonale wiedzą to osoby projektujące kuchnie na wymiar. Umiejscowienie szafek powinno uwzględniać wspomnianą wcześniej zasadę trójkąta roboczego. Należy przy tym uwzględnić następujące wytyczne:

  • Pojemne szuflady i szafki typu cargo warto umieścić w strefie przechowywania, której centralnym punktem jest lodówka.
  • Szuflady i szafki z garnkami, patelniami i naczyniami do gotowania muszą znaleźć się w strefie, której centralnym punktem jest płyta kuchenna.
  • Szafki na kubki, talerze i zastawę stołową powinny znaleźć się blisko zmywarki.

Przy aranżacji małej kuchni warto wykorzystać ruchome przegrody do szuflad oraz uchwyty na talerze. W narożnych szafkach bardzo praktycznym rozwiązaniem jest tzw. karuzela.

Oświetlenie w małej kuchni

Ważnym elementem aranżacji małej kuchni jest prawidłowo dobrane oświetlenie. Główny blat roboczy powinien znajdować się blisko okna. To znacznie ułatwia pracę w trakcie dnia. W przypadku kuchni bez dostępu do naturalnego źródła światła należy zadbać zarówno o oświetlenie sufitowe, jak i podszafkowe. To drugie doskonale oświetla całą powierzchnię blatu roboczego. W przypadku blatu roboczego umieszczonego przy oknie należy tak zaplanować oświetlenie sufitowe, aby nie zasłaniać go głową. Tych zasad rygorystycznie przestrzegają architekci tworzący salon wyposażenia wnętrz Mikołowska 51 w Katowicach. Potwierdzeniem tego faktu jest bogate portfolio obejmujące również aranżacje małych kuchni i aneksów kuchennych w blokach mieszkalnych.

W chwili obecnej w kuchniach przeważnie wykorzystuje się energooszczędne oświetlenie LED. Ciekawym rozwiązaniem jest integracja oświetlenia podszafkowego z gniazdami do podłączenia małego AGD. Wśród praktycznych dodatków warto także wymienić oświetlenie szuflad i system cichego domyku. Najbardziej wymagającym osobom na pewno przypadnie do gustu mechanizm otwierający szafkę przez naciśnięcie frontu.

Aranżacja małej kuchni wymaga dokładnego zaplanowania każdego szczegółu. Niewielkie przestrzenie nie wybaczają błędów. Dlatego zamiast samodzielnego projektowania warto w tym przypadku zwrócić się o pomoc do profesjonalistów.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję