Materiał Partnera

Folie spożywcze - rola i zastosowanie

Folie spożywcze - rola i zastosowanie

Przechowywanie i transport żywności nie należą do zadań łatwych. Wiele z artykułów spożywczych charakteryzuje się krótką przydatnością do spożycia, a żeby utrzymać ich świeżość do momentu dostarczenia do ostatecznego konsumenta, konieczne jest stosowanie właściwych opakowań. Również w warunkach domowych porcjowana żywność i gotowe potrawy muszą być przechowywane w odpowiedni sposób.

Choć większości z nas folie kojarzą się z typowymi reklamówkami z plastiku, wykonuje się je nie tylko z tworzyw sztucznych, ale również z metali nieżelaznych. Folie spożywcze, w zależności od przeznaczenia, zazwyczaj produkowane są właśnie z tworzywa PCV (czyli polichlorku winylu), PE (czyli polietylenu) albo z aluminium, należącego do grupy tzw. metali kolorowych.

Folie spożywcze z PE i PCV

Folie do żywności z polietylenu najczęściej produkowane są w procesie wylewania, czyli wytłaczania płaskoszczelinowego. Roztopione tworzywo przepływa przez płaską dyszę, a następnie trafia na chłodzony cylinder, gdzie zastyga w postać bardzo cienkiego arkusza. Maksymalna grubość folii to 2 mm, jednak folie spożywcze są znacznie cieńsze – opowiada nasz rozmówca z warszawskiej hurtowni opakowań jednorazowych Ema-Pol.
Do klientów folie trafiają w postaci roli. W sprzedaży detalicznej dostępne są małe rolki, które przydadzą się w każdej kuchni. Folie z tworzywa wykorzystywane są w gospodarstwach domowych na co dzień, np. do pakowania kanapek czy zabezpieczania pojemników z żywnością przed schowaniem ich do lodówki. W zastosowaniach przemysłowych wykorzystuje się folie spożywcze dostępne w większych rolach, które mogą sięgać ponad 1000 m długości. Pakowanie żywności w zakładach przemysłowych jest w pełni zautomatyzowane, a folie rozwijane są z rolki i owijane wokół produktów za pomocą specjalnych maszyn. Jak wspomnieliśmy już we wstępie, opakowanie z folii pozwala zabezpieczyć żywność przede wszystkim przed psuciem się, a więc wydłuża jej przydatność do spożycia. W przezroczyste folie pakuje się m.in. produkty mięsne, sery, wędzone ryby, wyroby garmażeryjne, a nawet owoce i warzywa.

Folie spożywcze z aluminium

Aluminiowa folia spożywcza, w przeciwieństwie do opakowań z tworzywa, ma interesujące właściwości termiczne. Błyszcząca strona folii odbija energię cieplną, natomiast matowa – pochłania ją, co może być wykorzystywane podczas obróbki termicznej żywności. Folia aluminiowa używana jest zarówno w prywatnych kuchniach, jak i dużych zakładach gastronomicznych. Jej umiejętne stosowanie pozwala znacznie przyspieszyć przygotowanie potraw (przede wszystkim pieczonych), ale także zachować ciepło gotowych dań, które muszą być dostarczone na większe odległości.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję