Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Folie spożywcze - rola i zastosowanie
Przechowywanie i transport żywności nie należą do zadań łatwych. Wiele z artykułów spożywczych charakteryzuje się krótką przydatnością do spożycia, a żeby utrzymać ich świeżość do momentu dostarczenia do ostatecznego konsumenta, konieczne jest stosowanie właściwych opakowań. Również w warunkach domowych porcjowana żywność i gotowe potrawy muszą być przechowywane w odpowiedni sposób.
Choć większości z nas folie kojarzą się z typowymi reklamówkami z plastiku, wykonuje się je nie tylko z tworzyw sztucznych, ale również z metali nieżelaznych. Folie spożywcze, w zależności od przeznaczenia, zazwyczaj produkowane są właśnie z tworzywa PCV (czyli polichlorku winylu), PE (czyli polietylenu) albo z aluminium, należącego do grupy tzw. metali kolorowych.Folie spożywcze z PE i PCV
Folie do żywności z polietylenu najczęściej produkowane są w procesie wylewania, czyli wytłaczania płaskoszczelinowego. Roztopione tworzywo przepływa przez płaską dyszę, a następnie trafia na chłodzony cylinder, gdzie zastyga w postać bardzo cienkiego arkusza. Maksymalna grubość folii to 2 mm, jednak folie spożywcze są znacznie cieńsze – opowiada nasz rozmówca z warszawskiej hurtowni opakowań jednorazowych Ema-Pol.Do klientów folie trafiają w postaci roli. W sprzedaży detalicznej dostępne są małe rolki, które przydadzą się w każdej kuchni. Folie z tworzywa wykorzystywane są w gospodarstwach domowych na co dzień, np. do pakowania kanapek czy zabezpieczania pojemników z żywnością przed schowaniem ich do lodówki. W zastosowaniach przemysłowych wykorzystuje się folie spożywcze dostępne w większych rolach, które mogą sięgać ponad 1000 m długości. Pakowanie żywności w zakładach przemysłowych jest w pełni zautomatyzowane, a folie rozwijane są z rolki i owijane wokół produktów za pomocą specjalnych maszyn. Jak wspomnieliśmy już we wstępie, opakowanie z folii pozwala zabezpieczyć żywność przede wszystkim przed psuciem się, a więc wydłuża jej przydatność do spożycia. W przezroczyste folie pakuje się m.in. produkty mięsne, sery, wędzone ryby, wyroby garmażeryjne, a nawet owoce i warzywa.
Folie spożywcze z aluminium
Aluminiowa folia spożywcza, w przeciwieństwie do opakowań z tworzywa, ma interesujące właściwości termiczne. Błyszcząca strona folii odbija energię cieplną, natomiast matowa – pochłania ją, co może być wykorzystywane podczas obróbki termicznej żywności. Folia aluminiowa używana jest zarówno w prywatnych kuchniach, jak i dużych zakładach gastronomicznych. Jej umiejętne stosowanie pozwala znacznie przyspieszyć przygotowanie potraw (przede wszystkim pieczonych), ale także zachować ciepło gotowych dań, które muszą być dostarczone na większe odległości.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana