Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Fakty i mity na temat food trucków

Food truck jest bardzo popularnym rozwiązaniem gastronomicznym – zarówno w mniejszych, jak i większych miastach. Powodzeniem cieszy się szczególnie w okresie wiosenno-letnim, kiedy panuje ładna pogoda, względnie wysokie temperatury. Czym charakteryzuje się mobilna gastronomia? Jakie są fakty i mity food trucków? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Food trucki – szybkie wejście do branży gastronomicznej
Food truck to szybki i stosunkowo tani sposób na otwarcie własnej knajpki. Koszty otwarcia własnej budki z jedzeniem są nieporównywalnie niższe od założenia tradycyjnej, stacjonarnej restauracji. Nie trzeba mieć kilkunastoosobowej, wyspecjalizowanej kadry (kelnerzy, kucharze), a zaledwie kilka zaufanych pracowników. Niepotrzebny jest (wynajmowany lub zakupiony) lokal ani gruntowne remonty. Przyszły właściciel food trucka musi jedynie zainwestować w auto, wyposażenie. Za sukcesem food trucka przemawia także skomponowanie dobrego menu.
Przeczytaj również: W czym tkwi sekret pysznych burgerów wołowych?
Dobre położenie food trucka to klucz do sukcesu
Dobre położenie restauracji jest jednym z najważniejszych czynników, gwarantujących późniejszy sukces finansowy lub jego brak. Wielką zaletą food trucków jest to, że można je otworzyć niemal w każdym miejscu. Lokalizacja nie jest domyślna – właściciele tych mobilnych punktów gastronomii mogą przemieszczać się po całym mieście lub zaparkować na stałe w centrum i budować stałą bazę klientów. Letnie festiwale food trucków to impreza, o którą powinien zahaczyć każdy posiadacz takiej restauracji. Podczas zlotu można sporo zarobić, a także przekonać do swojej kuchni wielu nowych smakoszy.
Jednym z najciekawszych food trucków, działających głównie na terenie Bielska-Białej i okolic, jest „Chefs on wheels”. Zainteresowani mogą spróbować tu różnych burgerów, ziemniaki z pieca, a także dania z innych okolic świata.
Założenie food trucka nie wymaga wielu formalności
Aby w pełni cieszyć się własnym food truckiem, należy spełnić kilka warunków – założyć działalność gospodarczą (do tego nie jest potrzebne wykształcenie, kwalifikacje ani uzyskanie pozwolenia) oraz spełnić warunki sanitarne. Najwięcej formalności wiąże się z sanepidem. Każdy właściciel food trucka musi mieć wpis do Państwowej Inspekcji Sanitarnej (co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności). W ciągu owych dwóch tygodni przedstawiciele sanepidu udadzą się na kontrolę, w wyniku której można uzyskać pozytywny (uprawnia do wpisu do rejestru) lub negatywny wynik. Dopiero po spełnieniu wszystkich formalności można rozpocząć sprzedaż.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana