Materiał Partnera

Do czego służą pojemniki styropianowe?

Do czego służą pojemniki styropianowe?

Styropian to tworzywo powszechnie znane i znajdujące bardzo szerokie zastosowanie w różnych gałęziach gospodarski. Używa się go nie tylko do ocieplania budynków i w roli wypełnienia pudełek na różnego rodzaju sprzęty codziennego użytku, ale również w produkcji pojemników gastronomicznych. W jakim celu mogą być wykorzystane takie pojemniki i jakie są ich walory użytkowe?

Transport i przechowywanie artykułów żywnościowych

Pojemniki styropianowe wykorzystywane są przede wszystkim w transporcie i przechowywaniu żywności – zarówno produktów, jak i gotowych dań. Z tego powodu bardzo powszechnie korzystają z nich firmy cateringowe.

Artykuły spożywcze zamknięte w takim pojemniku są bardzo dobrze chronione przed temperaturą, dlatego mogą dłużej zachować swoją świeżość – mówi przedstawiciel firmy Partner.

Pojemniki na gotowe dania

Bardzo dużo restauracji oraz innych lokali gastronomicznych oferuje swoim klientom zamówienie jedzenia na wynos. Pojedyncze potrawy bardzo często wydawane są w styropianowych pojemnikach o odpowiedniej formie i wielkości. Rozwiązanie jest o tyle dobre, że styropian jest lekki i nie nasiąka wilgocią, stąd też świetnie nadaje się na pakowania w niego potraw zawierających np. sosy lub tak soczystych, że tektura bardzo szybko by pod ich wpływem zawilgotniała i zmiękła. Istotny jest również wysoki poziom izolacyjności cieplnej – zamknięte w pojemniku jedzenie przez długi czas utrzymuje pożądaną temperaturę.

Zamiast naczyń

Styropianowe kubeczki, miski i talerze to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych naczyń wielokrotnego użytku. Po pierwsze – styropian nie nagrzewa się tak bardzo jak szkło czy ceramika, a zatem korzystanie z nich jest pod tym względem wygodniejsze. Po drugie – naczynie są jednorazowego użytku, po ich opróżnieniu można je po prostu wyrzucić, nie trzeba ich myć. Stąd też mogą bardzo ułatwić organizację dużych imprez.

Zalety pojemników styropianowych

Powszechność zastosowanie pojemników ze styropianu w branży gastronomicznej wynikają z licznych właściwości styropianu. Najważniejsze z nich to:

  • Dobre trzymanie temperatury – niezależnie od tego czy w pojemniku trzymane są produkty na ciepło, czy na zimno, nie tracą one swojej temperatury przed długi czas.
  • Nienasiąkliwość – styropian nie chłonie wilgoci z żywności, nie rozmięka, nie traci swojej trwałości i kształtu.
  • Lekkość – struktura styropianu jest nasycona powietrzem, jest on przez to bardzo lekki. To sprawia, że transport i przechowywanie żywności w opakowaniach styropianowych jest bardzo łatwe i komfortowe.
  • Plastyczność – dzięki niej pojemniki mogą być wytwarzane w najróżniejszych formach i kształtach.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję