Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Do czego służą pojemniki styropianowe?

Styropian to tworzywo powszechnie znane i znajdujące bardzo szerokie zastosowanie w różnych gałęziach gospodarski. Używa się go nie tylko do ocieplania budynków i w roli wypełnienia pudełek na różnego rodzaju sprzęty codziennego użytku, ale również w produkcji pojemników gastronomicznych. W jakim celu mogą być wykorzystane takie pojemniki i jakie są ich walory użytkowe?
Transport i przechowywanie artykułów żywnościowych
Pojemniki styropianowe wykorzystywane są przede wszystkim w transporcie i przechowywaniu żywności – zarówno produktów, jak i gotowych dań. Z tego powodu bardzo powszechnie korzystają z nich firmy cateringowe.
Artykuły spożywcze zamknięte w takim pojemniku są bardzo dobrze chronione przed temperaturą, dlatego mogą dłużej zachować swoją świeżość – mówi przedstawiciel firmy Partner.
Pojemniki na gotowe dania
Bardzo dużo restauracji oraz innych lokali gastronomicznych oferuje swoim klientom zamówienie jedzenia na wynos. Pojedyncze potrawy bardzo często wydawane są w styropianowych pojemnikach o odpowiedniej formie i wielkości. Rozwiązanie jest o tyle dobre, że styropian jest lekki i nie nasiąka wilgocią, stąd też świetnie nadaje się na pakowania w niego potraw zawierających np. sosy lub tak soczystych, że tektura bardzo szybko by pod ich wpływem zawilgotniała i zmiękła. Istotny jest również wysoki poziom izolacyjności cieplnej – zamknięte w pojemniku jedzenie przez długi czas utrzymuje pożądaną temperaturę.
Zamiast naczyń
Styropianowe kubeczki, miski i talerze to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych naczyń wielokrotnego użytku. Po pierwsze – styropian nie nagrzewa się tak bardzo jak szkło czy ceramika, a zatem korzystanie z nich jest pod tym względem wygodniejsze. Po drugie – naczynie są jednorazowego użytku, po ich opróżnieniu można je po prostu wyrzucić, nie trzeba ich myć. Stąd też mogą bardzo ułatwić organizację dużych imprez.
Zalety pojemników styropianowych
Powszechność zastosowanie pojemników ze styropianu w branży gastronomicznej wynikają z licznych właściwości styropianu. Najważniejsze z nich to:
- Dobre trzymanie temperatury – niezależnie od tego czy w pojemniku trzymane są produkty na ciepło, czy na zimno, nie tracą one swojej temperatury przed długi czas.
- Nienasiąkliwość – styropian nie chłonie wilgoci z żywności, nie rozmięka, nie traci swojej trwałości i kształtu.
- Lekkość – struktura styropianu jest nasycona powietrzem, jest on przez to bardzo lekki. To sprawia, że transport i przechowywanie żywności w opakowaniach styropianowych jest bardzo łatwe i komfortowe.
- Plastyczność – dzięki niej pojemniki mogą być wytwarzane w najróżniejszych formach i kształtach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana