Artykuł sponsorowany

Dlaczego woda kotłowa wymaga uzdatniania?

Dlaczego woda kotłowa wymaga uzdatniania?

Woda to jeden z najpowszechniej występujących we wszechświecie związków chemicznych – to właśnie dzięki wodzie możliwe jest zachodzenie procesów metabolicznych, od których zależy życie. Woda znajduje również powszechne zastosowanie w przemyśle – wykorzystywana jest w ogromnej ilości procesów produkcyjnych, między innym w wytwarzaniu energii elektrycznej. Ważne jest, żeby woda używana w takich celach był odpowiednio uzdatniania. Dlaczego?

Czym jest woda kotłowa?

Wodą kotłową nazywamy wodę, która dzięki swoim parametrom i właściwościom może być stosowana w urządzeniach takich jak kotły parowe, kotłownie wodne, chłodnie kominowe czy przemysłowych instalacji myjących i płuczących. Używa się jej przede wszystkim do produkcji pary, którą zasila się inne urządzenia – na przykład turbiny w elektrowniach węglowych – czy do chłodzenia instalacji przemysłowych.

Jakie właściwości musi mieć woda kotłowa?

Niezależnie od zastosowania, woda kotłowa musi spełniać standardy jakościowe ustalone przez producentów urządzeń i instalacji z niej korzystających. Chodzi tutaj między innymi o:

  • czystość chemiczną, czyli zawartość niepożądanych substancji chemicznych rozpuszczonych w wodzie;
  • czystość mikrobiologiczną, a więc zawartość bakterii, glonów i innych drobnoustrojów
  • twardość, a więc stopień napięcia powierzchniowego, wynikający przede wszystkim z zawartości kationów wapnia i magnezu

Parametry wody można poprawić, dostosowując ją do wymogów instalacji przemysłowej, między innymi poprzez fizyczne i chemiczne usunięcia zanieczyszczeń oraz zneutralizowanie kationów wapnia. Osiąga się to różnymi metodami uzdatniania – szeroki wachlarz usług z tej kategorii możemy znaleźć w ofercie firmy Aqua Concept.

Dlaczego uzdatnianie wody jest ważne?

Stosowanie wody o właściwościach niezgodnych do jej użytku w instalacjach przemysłowych może nieść za sobą bardzo poważne konsekwencje – przede wszystkim pogorszenie jakości produkcji, a także uszkodzenie instalacji. Dlaczego tak się dzieje? Weźmy na przykład wodę twardą, a więc zawierającą dużą ilość soli wapnia i magnezu. Woda taka użyta w procesach przemysłowych przyczynia się do powstawania tzw. kamienia kotłowego, czyli białego chropowatego osadu. Wytrąca się on w wyniku termicznego rozkładu węglowodorów wapnia i magenzu. Kamień kotłowy nie jest szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, jednak charakteryzuje się niską przewodnością cieplną. Oznacza to, że osłabia on wydajność termiczną urządzenia i przyczynia się do straty energii. Jednocześnie jego obecność może skutkować pogorszeniem warunków pracy mechanicznych elementów instalacji, prowadząc do ich zatarcia. W przypadku wody zanieczyszczonej chemicznie w procesie odparowania może z kolei dojść do niekorzystnego dla stanu technicznego instalacji wzrostu stężenia zanieczyszczeń, które z kolei przyczyniają się np. do korozji.  Uzdatnianie wody kotłowej pozwala ograniczyć zużywanie się instalacji przemysłowej.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.