Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto spożywać kiszonki?
Produkty żywnościowe zwane kiszonkami to najczęściej kiszona kapusta, ogórki, ale również inne popularne warzywa. Tego typu pożywienie jest niezwykle bogate w różnego typu witaminy np. z grupy C. Dodatkową korzyścią z ich spożywania okazuje się odbudowa mikroflory jelitowej oraz pozytywny wpływ na odchudzanie. Dlaczego jeszcze warto spożywać kiszonki? Oto kilka faktów!
Jedzenie kiszonek sprzyja zdrowiu
Z powodu dużej zawartości witamin, kiszonki pozytywnie wpływają na odporność. Regularne spożywanie ogórków oraz kiszonej kapusty od dawna jest uważane za sposób na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Produkty bogate w witaminę C mają bowiem bardzo pozytywny wpływ na organizm. Jakie działanie wykazują poszczególne kiszonki?
Przeczytaj również: Co to jest kimchi?
– Kiszonki są smaczne, zdrowe i dostępne o każdej porze roku. Niewątpliwie najlepsze wyroby powstają w czasie, gdy warzywa sezonowe są w pełni swojego smaku. Naturalne i tradycyjne metody kiszenia ogórków oraz kapusty umożliwiają osiągnięcie odpowiedniego smaku, jak również składu pełnego witamin i minerałów. Kiszonki mogą być spożywane w wersji surowej oraz wzbogacać wiele tradycyjnych dań mięsnych i wegetariańskich – informuje pracownik Zakładu Przetwórstwa Warzyw z Tuszyna.
Zalety spożywania kapusty kiszonej i koreańskiego kimchi
Kapusta kiszona należy do tzw. kiszonek, a korzyści płynące z jej spożywania są bardzo liczne. Podobne właściwości ma jej koreański odpowiednik, czyli pikantne kimchi. Najważniejsze powody, dla których warto spożywać ten rodzaj kapusty to m.in.:
- pozytywny wpływ na mikroflorę jelit,
- zawartość witaminy C,
- zawartość witamin i mikroelementów,
- korzystny wpływ na trawienie.
Zalety spożywania ogórków kiszonych
Fani ogórków kiszonych mogą cieszyć się nie tylko ich ciekawym smakiem i dostępnością przez cały rok. Pozostałe zalety wynikające ze spożycia tych produktów to m.in.:
- niska kaloryczność i pozytywny wpływ na odchudzanie,
- działanie probiotyczne,
- korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit,
- duża zawartość błonnika,
- pozytywny wpływ na organizm.
Dlaczego warto jeść kiszone pomidory?
Kiszone pomidory są mniej popularne niż ogórki i kapusta, jednak zawierają dużą dawkę korzystnych składników. Zalety spożywania tego typu pokarmów to m.in.:
- zawartość kwasu mlekowego,
- działanie probiotyczne,
- wspomaganie procesów trawiennych,
- ciekawy smak i uniwersalne zastosowanie.
Podsumowując, kiszonki są źródłem wielu witamin i mają dobry wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Jest to szczególnie istotne w porach roku gdy dostęp do surowych warzyw bez pestycydów bywa ograniczony.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana