Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto mieć grill elektryczny?
Grillowanie jest często nazywane sportem narodowym Polaków. Coś w tym jest, ponieważ każdego roku, w momencie zakończenia zimy i przyjścia pierwszych bardziej słonecznych i ciepłych dni, bardzo dużo naszych rodaków od razu zaczyna udawać się na działki albo do odpowiednio przygotowanych do grillowania placów na terenach parków i na terenach podleśnych, żeby spędzić trochę czasu ze swoją rodziną i ze swoimi przyjaciółmi podczas wspólnego grillowania. Sezon na grillowanie w naszej strefie klimatycznej jest niestety dosyć krótki. Istnieje jednak sposób, żeby go przedłużyć. Jest nim zastosowanie grilla elektrycznego. Czy jednak warto?
Jak działają grille elektryczne?
Każdy grill elektryczny działa podobnie jak zwykłe grille węglowe lub grille gazowe, z tą różnicą, że są zasilane energią elektryczną. To sprawia, że z takiego grilla można bez problemu korzystać nawet we własnym domu. Grill elektryczny nie wymaga bowiem zastosowania węgla lub butli gazowej, a przy tym nie powoduje również powstawania brzydkich zapachów, przede wszystkim tych związanych z paleniem węgla. Z grilla elektrycznego w ogóle nie wydobywa się żaden dym, z wyjątkiem tego związanego z grillowaniem np. mięsa, ale taki sam dym powstaje np. podczas smażenia czy pieczenia.
Grill elektryczny także ma ruszt, na którym układa się przygotowywane jedzenie, ale pod nim, zamiast węgla, znajduje się tacka z wodą, do której skapuje wytapiany podczas grillowania mięsa tłuszcz. Taka budowa sprawia, że po zakończeniu grillowania użyty sprzęt AGD jest dużo łatwiejszy do wyczyszczenia.
Jakie są największe zalety elektrycznego grillowania?
Grillowanie z zastosowanie urządzenia elektrycznego ma bardzo dużo zalet. Najważniejszą z nich jest to, ze posiadając grill elektryczny mamy możliwość przygotowywania na nim posiłków przez cały rok. Latem możemy z niego korzystać w swoim ogródku lub na balkonie w bloku, natomiast zimą wewnątrz domu. Takiej możliwości nie mamy korzystając z innych rodzajów grilla, i to nie tylko ze względu na to, że zawsze trzeba brać pod uwagę panujące na zewnątrz warunki pogodowe, ale również ze względu na wspominany już wcześniej, wydobywający się z grilla węglowego dym. Zresztą ze względu na niego, z grilla węglowego bardzo często nie mamy również możliwości korzystać na balkonach w blokach mieszkalnych, a nawet w znajdujących się na parterach takich budynków ogrodach. Unoszący się zapach często bowiem może przeszkadzać innym mieszkańcom. Korzystając z grilla elektrycznego takich problemów już nie mamy.
To jednak nie są jeszcze wszystkie zalety grilla elektrycznego. Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart:
Według przeprowadzanych badań potrawy przygotowywane na grillu elektrycznym są zawsze dużo zdrowsze od tych pochodzących z grilla węglowego. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że przygotowywane mięso nie jest narażane na kontakt z powstającym w wyniku skraplania tłuszczu na rozgrzany brykiet dymem. W dodatku w wyniku podgrzewania na ruszcie mięso jest pozbawiane tłuszczu, jednocześnie zachowując swój smak i aromat.
Ostatnią, choć wcale nie najmniej ważną, wartą wspomnienia zaletą grilla elektrycznego jest to, że wszystkie tego typu urządzenia są niezwykle proste w obsłudze. Żeby uruchomić grill elektryczny, wystarczy umieścić we właściwych miejscach wszystkie jego elementy, czyli przede wszystkim ruszt, podłączyć go do prądu, włączyć i ustawić właściwą temperaturę grzania. Nie trzeba się już męczyć ze wsypywaniem i rozpalaniem węgla.
Jakie są rodzaje grilli elektrycznych?
Istnieją dwa podstawowe rodzaje grilli elektrycznych: grille stojące oraz grille stołowe. Jeżeli zależy nam na tym, żeby nasz grill miał większa powierzchnie rusztu oraz żeby można go było wygodnie ustawić na balkonie lub na tarasie, lepszym wyborem będzie zastosowanie grilla stojącego. Takie grille są bowiem wyposażone w wygodne, przykręcane nóżki. Niektóre modele takich urządzeń, po odkręceniu nóżek mają także opcję zastosowania ich jako prostych grilli stołowych. W trybie grilla stołowego zawsze zajmują nieco mniej miejsca i można z nich wygodnie korzystać także wewnątrz domu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana