Materiał Partnera

Dlaczego warto kupować makaron pełnoziarnisty?

Dlaczego warto kupować makaron pełnoziarnisty?

Produkty pełnoziarniste, jak wskazuje nazwa, powstają z pełnego ziarna, a więc zawierają składniki cenne dla naszego organizmu. Regularne spożywanie takich produktów zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów, a także wspomaga pracę naszego układu trawiennego. Jednym z takich produktów jest makaron pełnoziarnisty, inaczej nazywany makaronem razowym. W związku z tym, że makarony coraz częściej goszczą na naszych stołach, ponieważ kochamy się w kuchni włoskiej, warto przyjrzeć się dobrej alternatywie dla tradycyjnego makaronu. Dlaczego warto kupować makaron pełnoziarnisty?

Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron razowy coraz częściej znajdujemy na sklepowych półkach, przede wszystkim w dużych sklepach i marketach. Bardzo łatwo je znaleźć, ponieważ różnią się kolorem – są ciemniejsze, ciemnobrązowe. Kolor nie jest nadawany dodatkowymi barwnikami, to barwnik mąki użytej do jego produkcji. Makaron pełnoziarnisty różni się od tradycyjnego makaronu smakiem, który jest bogatszy. Inna jest także konsystencja, wyraźnie twardsza i charakterystyczna.

Zalety makaronu pełnoziarnistego

Do produkcji makaronu pełnoziarnistego używana jest mąka razowa z pełnego przemiału, na przykład pszenicy DURUM. W mące z pełnego przemiału znajdują się nie tylko same ziarna zboża, ale także ich skorupki, czy kiełki.
To te elementy – czyli otręby – podnoszą wartość odżywczą makaronu. Otręby pełne są składników mineralnych, witamin, białka i błonnika, który jest bardzo ważnym elementem spożywczym dla naszego układu trawiennego i całego organizmu – mówi nam przedstawicielka Producenta makaronów „Anna” z Warszawy.
Błonnik wspomaga pracę naszych jelit i reguluje ją, tym samym poprawia nasz metabolizm. Kiedy regularnie spożywamy produkty pełnoziarniste z dużą zawartością błonnika, nasze jelita są czystsze. Warto dodać także, że po zjedzeniu porcji makaronu pełnoziarnistego dłużej czujemy sytość niż po zjedzeniu takiej samej ilości makaronu tradycyjnego. To dodatkowy atut dla osób, które szczególnie dbają o linię lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. Błonnik zmniejsza także wchłaniania cholesterolu, który jest groźny dla naszego układu krwionośnego. Wspomnieliśmy już, że zdrowy makaron pełnoziarnisty zawiera dużo minerałów – to między innymi cynk, fosfor, potas i żelazo, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu nerwowego, a także serca. Makaron zawiera także witaminy z grupy B, których nasz organizm nie wytwarza i nie magazynuje, dlatego należy pamiętać o ich regularnym dostarczaniu. Na koniec warto dodać, że makarony razowe charakteryzują się również niższym indeksem glikemicznym, co ma znaczenie dla osób, które obawiają się o podwyższony poziom cukru we krwi.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję