Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto kupić markową, porcelanową zastawę stołową?
Porcelana od wieków uznawana jest za najszlachetniejszą odmianę ceramiki. Mimo wszystko rzadko gości ona w polskich domach, a jeśli już, to tylko od święta. Być może dzieje się tak ze względu na wiele mitów, które krążą o porcelanowych naczyniach. Mówi się, że są kruche, podatne na uszkodzenia mechaniczne i trudne w utrzymaniu. Być może dotyczy to porcelany niskiej jakości, gdyż markowym zastawom stołowym na pewno nie można tego zarzucić. Jakie są ich największe zalety?
Wieloletnia trwałość
Nie da się ukryć, że zakup markowej porcelany to spore obciążenie dla domowego budżetu, zwłaszcza kiedy musimy skompletować zestaw dla więcej niż czterech osób. Warto jednak spojrzeć na ten wydatek w długoterminowej perspektywie. Porcelanowe serwisy obiadowe i kawowe oferowane przez najlepszych producentów wytwarzane są z materiałów najwyższej jakości przy użyciu nowoczesnych technologii. Charakteryzuje je niebywała staranność wykonania oraz trwałość. Wysokogatunkowa porcelana jest lekka i cienka, lecz zarazem doskonale znosi niską/zimną temperaturę i drobne urazy mechaniczne. W dodatku jest odporna na powstawanie odbarwień. Jeśli będziemy dbać o porcelanowe naczynia zgodnie z zaleceniami producenta, być może posłużą nie tylko nam, ale i naszym dzieciom czy nawet wnukom.
Przeczytaj również: Jak chronić porcelanę przed zarysowaniami?
Ciepłe posiłki/napoje na dłużej
Porcelana wysokiej jakości wyróżnia się niską przewodnością cieplną. Zwykle przy zakupie zastawy stołowej nie zastanawiamy się nad jej parametrami fizycznymi, lecz w przypadku porcelanowych naczyń, ma to dość duże znaczenie. Dlaczego? Ponieważ potrawy zaserwowane na porcelanowym talerzu wolniej stygną. To samo dotyczy kawy i herbaty podanej w porcelanowym kubku lub filiżance. Niektórzy twierdzą wręcz, że aromat tych naparów jest o wiele bardziej wyrazisty, kiedy pije się je z porcelanowego naczynia.
Ekskluzywny wygląd
Porcelanowa zastawa stołowa to klasa sama w sobie. Od wieków kojarzona jest z luksusem i wyczuciem stylu. Obecny rynek oferuje nam porcelanowe naczynia w najróżniejszych kształtach i kolorach oraz ze zróżnicowanymi zdobieniami. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie – zarówno tradycjonaliści, jak i zwolennicy stylu eklektycznego. Stół nakryty elegancką, porcelanową zastawą wpływa na ogólną atmosferę spotkania, podkreśla wyjątkowość chwili i ukazuje gospodarza jako estetę, któremu nie jest obojętne, z czego jedzą i piją goście. Na jaką porcelanę warto zwrócić szczególną uwagę? Jak przekonuje właścicielka wrocławskiego Salonu Porcelany – największą popularnością cieszą się zestawy obiadowe takich marek jak Rosenthal, Goebel, Villeroy&Boch, Vista Alegre, Kaiser oraz Lladro. To małe dzieła sztuki, które staną się prawdziwą ozdobą stołu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana