Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto jeść pizzę z oliwą?
W Polsce bardzo popularna jest pizza z wieloma składnikami i najróżniejszymi sosami. Mało kto wie jednak, że tradycyjne danie włoskie nie jest podawane z sosem czosnkowym czy ketchupem, ale z oliwą. Można spotkać się z opinią, że oliwa zawiera zdecydowanie za dużo kalorii, żeby mogła być podawana na co dzień. Nie jest to jednak argument jednoznacznie skreślający ją jako dodatek do tradycyjnej, włoskiej pizzy.
Oliwa z oliwek zdrowa, czy może nie do końca?
Głównym powodem, przez który sporo osób nie chce jeść pizzy z oliwą, jest jej kaloryczność. Faktycznie może się wydawać, że zawiera zdecydowanie za dużo kalorii, ale nie wpływa to w żaden sposób na jej szkodliwość. W rzeczywistości:
Przeczytaj również: Które pizze najbardziej cenią sobie Polacy?
stosuje się jej niewielką ilość, a więc nie ma dużego ryzyka przytycia,
jest zdrowa i działa przeciwzapalnie.
Jeśli jest jakieś danie, do którego oliwa pasuje idealnie, to właśnie włoska pizza. Płock oferuje dania wykonane w tradycyjny sposób, podawane tak, jak robi się to w ich ojczyźnie. Spróbowanie pizzy ze składnikami polecanymi przez Włochów nie zaszkodzi, a może nawet pomóc odkryć nowy, ulubiony smak.
Przeczytaj również: Trzy popularne włoskie sery, które musisz znać
Dlaczego oliwa do pizzy to dobry pomysł?
Zwolennicy pizzy z oliwą nie wyobrażają sobie jej zamiany na inne sosy. To dlatego, że jest ona obecna na każdym etapie tworzenia w sposób tradycyjny tego dania. Wykorzystuje się ją między innymi:
do ciasta, tradycyjnie nie wykorzystuje się do niego żadnego innego tłuszczu, niż oliwa,
do sosu pomidorowego, to wykorzystywany przez Włochów składnik od pokoleń.
Oliwę podaje się także na pizzy. Pomimo tego, że jest bardziej kaloryczna niż ketchup czy sos czosnkowy, to je się ją w znacznie mniejszych ilościach i w inny sposób. Nie trzeba się więc przejmować tym, że przybierze się na wadze po skosztowaniu tradycyjnie przygotowanego dania. Oliwa ma także wyjątkowe walory smakowe.
Nie trzeba jechać do Włoch, aby spróbować pizzy podanej z oliwą. Wystarczy odwiedzić lokal serwujący tradycyjne potrawy z tego regionu jak np. Pizzeria Złoty Róg. Pizza przygotowywana w tego typu lokalach nie jest niezdrowa, nie obciąża żołądka i nie powoduje drastycznego przyrostu masy. Znacznie różni się od podawanej w sieciowych restauracjach dań, które często mają zapychające ciasto i są przepełnione niepasującymi do siebie i niezdrowymi składnikami. Pizza smakuje zupełnie inaczej niż zazwyczaj i jest pyszna. Dlatego nie należy przejmować się głosami, które kategorycznie zabraniają dodawania oliwy do tego włoskiego dania. W tej kwestii warto zaufać szefom kuchni, którzy znają się na swoim fachu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana