Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego Polacy kochają kuchnię włoską?
Nasza miłość do wspaniałego jedzenia jest absolutnie niezaprzeczalna. Uwielbiamy wybrać się do znanej restauracji lub też w zaciszu własnego domu przyrządzić coś wyjątkowego, zapraszając przy tym kilku gości. Czy mamy jakieś ulubione smaki? Okazuje się, że Polacy szczególnie cenią sobie kuchnię wywodzącą się z Półwyspu Apenińskiego, nierzadko stawiając ją ponad potrawy rodzime, te pochodzące z Azji, czy też Grecji.
Ogromny wybór, jaki posiadamy w zakresie włoskich lokali w każdym niemal mieście na pewno zasługuje na kilka słów komentarza. Z jakiego powodu potrawy przywiezione z Italii tak mocno przypadły nam do gustu? Jakie czynniki zadecydowały o tym, że na naszych stołach pojawia się pasta, gnocchi, czy ravioli? Czy chodzi tylko i wyłącznie o jakiś zbieg okoliczności? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w dalszej części tekstu, który przygotowaliśmy z pomocą płockiej pizzerii Złoty Róg. Serdecznie zapraszamy do ciekawej lektury!
Czy moda na italską kuchnię na pewno przybyła z Włoch?
Co ciekawe – i być może zaskakujące dla wielu – kuchnia Włochów spopularyzowana została przez kulturę zza oceanu. To właśnie w Stanach Zjednoczonych, dania przygotowywane przez osoby wywodzące się z kraju ze stolicą w Rzymie zaczęły najpierw święcić triumfy. Skoro cały świat nieprzerwanie od dawna wpatrzony jest w rozmaite hollywoodzkie produkcje, było tylko kwestią czasu, aż cała Europa podłapie zwyczaje ekranowych bohaterów zamawiających pizzę, spaghetti lub kanapki panini. Polska nie została oczywiście w tyle, prędko zakochując się w owych, przepysznych zresztą, specjałach.
Kwestia smaku
Wykreowane zjawisko, by nie okazało się zwykłą, nic niewartą modą, musi przejść oczywiście próbę czasu. Na samym początku XXI wieku już ponad dwadzieścia pięć procent naszych rodaków deklarowało, że włoską sztukę kulinarną ceni zdecydowanie najwyżej. Dziś – jak można się domyślić – liczby te znacznie wzrosły. Nie byłoby to możliwe bez walorów smakowych, których nikt nie jest w stanie podważyć. Potrawy przygotowywane w oparciu o tradycyjne, śródziemnomorskie przepisy, oraz najwyższej jakości składniki, muszą być wprost prawdziwą ucztą dla podniebienia. Niezależnie od tego, na co dokładnie się zdecydujemy, zawsze zaskoczy nas niepowtarzalny aromat, świeżość i bogactwo doznań.
Znaczenie różnorodności
Idąc dalej, nie zapominajmy, że do owej popularności przyczynia się także bezprecedensowa różnorodność. Pękające w szwach menu, oferujące prawdziwe zatrzęsienie dań sprawia, że dosłownie każdy znajdzie w nim coś, co go oczaruje. Propozycje klasyczne jak znakomita pizza, czy na przykład lasagne, mieszają się z tymi rzadziej spotykanymi – fra diavolo niech posłuży za przykład – uzupełniane są zaś o obłędne wręcz desery, których przedstawicielem może być słynne tiramisu.
Nie ma nic lepszego niż przystępna cena
Nie bez znaczenia pozostają rzecz jasna kwestie finansowe. Całkiem przystępne ceny włoskich specjałów, zachęcają wielu z nas do wstąpienia do którejś z mnogich restauracji. Przystawki można dostać już za naprawdę niewygórowaną sumę, dania główne także nie nadszarpną zbytnio naszego budżetu. Za kilkanaście, kilkadziesiąt złotych otrzymamy wysokiej jakości, smakowite potrawy, które wspominać będziemy aż do następnej wizyty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana